[求救] SUBWOFFER AUDIO OUTPUT斷針

請問有冇CHING知邊到有得整?
或者有冇CHING肯收少少人工幫忙? 自問真係冇能力自己攪

附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

請問有冇CHING知邊到有得整?
或者有冇CHING肯收少少人工幫忙? 自問真係冇能力自己攪

...
阿華田 發表於 2014-12-29 01:55

直接出鴨仔街配返個 RCA socket 返黎直接換左個舊架 RCA socket 咪得囉!~ 或者搵樂聞幫你整, 但收費都唔會好平架喇!~

我其實係唔識整....同埋成套SPEAKER都係500水左右...

是否白色中間?那小洞是否3.5mm插座?買條3.5mm去2RCA乸線代用.原白線剪斷互駁. DIY銲其實好容易.

應該可以0係socket 後面推返支野出黎 ?

是否白色中間?那小洞是否3.5mm插座?買條3.5mm去2RCA乸線代用.原白線剪斷互駁. DIY銲其實好容易. ...
lnchu 發表於 2014-12-29 11:54

唔係好明?可唔可以講清楚D?
的確係斷左白色果條

應該可以0係socket 後面推返支野出黎 ?
lawrencelau1 發表於 2014-12-29 12:10

後面有COVER...

你個相audio output 字前有個細圓洞,是否3.5mm 位還是鏍絲位?有無manual 講?

audio output 字前有個細圓洞 鏍絲位

華輝應該有呢個配件賣

睇落在兩個 RCA 插頭對上的小孔並非 3.5mm 插座,應該係用來固定對 RCA 插座的螺絲孔。

一個好危險的嘗試,一枝牙籤,剪平小小一邊個頭,用極小量 AA 膠水,將牙籤頭黐上去斷針,等膠水乾後拉枝牙籤,或者可以將斷針扯出來。

但好危險,只可以落極小量膠水,太多的話,將牙籤壓落斷針時過多的膠水向外"必"出來,流到旁邊反而會將斷針黐死在插座內。手要定,絕對不能將牙籤頭揩到插座,否則又係黐死。如果黐得穩,就要直拉,不要又拉又扭,AA 膠的接口受扭力會斷開。

Good Luck!

附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊