訂造寫字檯

想買塊板用黎做平時工作用同用電腦既檯 (主機唔會放檯面)
想買西德板加幾隻腳 邊到可以訂造 想整(150cm*80cm)  大約幾錢到

你有冇工具先?
如果全手作我建議你去訂做張。
訂做面德板去太子快富街同弼街好多木行。

有工具但手工一般般怕出錯 咁係唔係去弼街格下價就可以?
咁腳方面係唔係可以要求佢幫我鑽洞買IEKA既腳都得?

不如找 OA辦公桌

想買塊板用黎做平時工作用同用電腦既檯 (主機唔會放檯面)
想買西德板加幾隻腳 邊到可以訂造 想整(150cm* ...
LHM2012 發表於 2015-1-4 16:15

我自己最近半年訂左幾塊.. 所以大約記得D價  ..

==============================
IKEA 腳好似25 元有一隻了...
買4隻就夠....
木係軟身的材質...唔駛人幫你鑽孔.... 自己直接用電枇收螺絲上實就可以...

西德板用平方米計價錢... 1.5 * 0.8 = 1.2
以800元HKD平方米的36MM 厚的款去計... 塊板大約960 (未計哂所有封邊.. 加埋我估1050 左右)

1050+ (25*4) = $1150 HKD

1150 未包送貨... 要送貨好似加80-90 咁上下... 依家CALL VAN 加左唔少.. 而且又難CALL... 搵埋木行送貨好過

我自己最近半年訂左幾塊.. 所以大約記得D價  ..

==============================
IKEA 腳好似25 元 ...
kamcm 發表於 2015-1-4 21:32

咁ching有冇相熟或上次去邊間訂
你話可以直接用電批上但唔洗吉洞?

您要的尺寸其實宜家都有現成的(150×75),點解要訂造?

咁ching有冇相熟或上次去邊間訂
你話可以直接用電批上但唔洗吉洞?
LHM2012 發表於 2015-1-5 03:56

我係益大木行訂...

如果你怕手功唔好.. 怕就咁上螺絲會斜, 可以先鑽細孔....再上螺絲...

鑽細孔最好用1MM 鑽咀就夠.. 唔好用大鑽咀..

您要的尺寸其實宜家都有現成的(150×75),點解要訂造?
pslleung 發表於 2015-1-5 09:50

IKEA D 檯面板.唔多掂...
果塊板用到咁上下會面頭POP 起.... 如果你會放熱野係上面.. 如LAPTOP.. 會死得更快

回覆 5# kamcm

IKEA 25 元果隻腳好差下..買貴果批好好多...