如何推動 12V 微型電磁氣閥?

請問要如何用 Arduino 推動 22個 這東東 http://item.taobao.com/item.htm? ... &id=41675889520 ?

電磁氣閥 是用線圈做磁芯 去開關氣閥, 上面連結裡說 12V的型號, 額定電流是 200mA. 看到 "額定電流" 四個字, 已經暈左.  

師兄們, 可否簡述一下應如何做?  先謝了.  

用粒 MOSFET 開關佢,記得加粒 diode 防止 back emf 激穿。

用粒 MOSFET 開關佢,記得加粒 diode 防止 back emf 激穿。
gorto 發表於 2015-1-10 17:31

我比較懶, 會選擇用relay
兼且完全隔離

代價係會比較食電

btw, 用呢舊野有咩搞作?

回覆 4# meguro_

> btw, 用呢舊野有咩搞作?

家中有一有氣泵的冷門電器, 設計超笨的, 又一直苦無對策.  今天菊花痕, 跟它拼了 .  請教了可行性, 然後零件一路順豐中, 再然後... (待續)

= =起呢個區問...好似有D....

= =起呢個區問...好似有D....
idleman 發表於 2015-1-10 21:41

moved

回覆 6# idleman

有電子, 無機殼和介面配套, 這行動著實是不可行的.  

話時話, 電子 和 三維打印 實在是分不開.  獨有三維打印, 只能印印擺設.  獨有電子, 只能麵包板一點 亂糟糟的範例, 表演一下浪費電源.  

( 詭辯中... )

正如樓主話"電磁氣閥 是用線圈做磁芯 去開關氣閥",即係同relay一樣,用NPN做開關,比12V推個coil就得啦。

這粒電磁氣閥, 在血壓機上都有