[操作疑難] 請教紅M 油壓鑽漏油問題

請問我有支紅M油壓鑽, 兩年前買大約千一蚊,
好少用, 上次用已經係一年前, 加埋只鑽左 20 個孔,
但前幾日再用側面中間位漏油,D油係"希希地"好似衣車油咁,無色
係咪太耐冇用所以漏油 ? 咁支鑽係咪就快打柴 ?

我試過買Kress油壓鑽一開箱見到箱底摩打位置有漏油,即時問賣家,佢話放得耐有咁情況,個人覺得唔會,但紅M油壓鑽我都用過,6個月打柴正面品垃圾,用了幾次就噴油(記住係噴唔係漏)、整完翻呢用左2-3次就打柴,唔知我唔luck定紅M產品垃圾。

油壓鑽竟然真係有油!
好大把?
goodman85 發表於 2015-1-12 20:02

唔係大把的, 只係最細果支再上一級好似

我試過買Kress油壓鑽一開箱見到箱底摩打位置有漏油,即時問賣家,佢話放得耐有咁情況,個人覺得唔會,但紅M ...
chkee 發表於 2015-1-12 22:45

我支唔係噴油, 只係少少地咁係邊度滲出黎(即是中間有個風扇抽風個空位),
唔知正唔正常

應該係雪油,因為只有HILTI高級嘅型號先係油壓(TE-12&14,而家唔知仲有無)

回覆 6# billy0301

我支陳年 波薯 係會漏油的呢

回覆  billy0301

我支陳年 波薯 係會漏油的呢
bubibubi 發表於 2015-1-13 21:01

Bocsh我未見過有油壓,全部都係錘擊,買10支,10支都漏雪油,由其係大量鑽窿後,可能係佢用果種雪油雞,以前用油壓係一漏油把鑽就咩力都無,唔會好似錘擊咁慢慢無力同你鑽窿時用力壓住反而係鑽唔入,以前幫廠裝修,TE-12一日鑽3/4佰個13mm窿係完全無問題,但把新買bocsh一日玩完

回覆 8# billy0301

可能 波薯只是 prosumer
hilti 才是 pro 嘢吧
但我果支應該都是油壓鑽,有啲希油是慢慢浸出黎

回覆  billy0301

可能 波薯只是 prosumer
hilti 才是 pro 嘢吧  
但我果支應該都是油壓鑽,有啲希油 ...
bubibubi 發表於 2015-1-13 21:29

有無位入油?以後用果幾把HILTI 有個好似塞嘅位收牙有膠圈,要入液壓油,新買幾把紅M同TE-6都已經唔係油壓