(求)延遲電路設計 或 現成模塊。

各位師兄,我有一個需求。
當220VAC通電後約5-10秒後,relay接通約1-2秒後即放開。其後不再動作,
直致220VAC斷開再接上,重覆以上動作。
請問有電路介紹或直接可購買得到。
感謝各位。

各位師兄,我有一個需求。
當220VAC通電後約5-10秒後,relay接通約1-2秒後即放開。其後不再動作,
直致220VA ...
likuen 發表於 2015-1-17 00:01

買兩隻工業控掣用timer,第一隻set10秒,夠鈡後推第二隻行两秒

買兩隻工業控掣用timer,第一隻set10秒,夠鈡後推第二隻行两秒
Offer 發表於 2015-1-17 00:07

佢要感應到下次有人再打開個220V後再做多次呢個動作呢
都係搵人寫MCU吧

我不是有電子底的人, 只是有感而發, 並不是針對上面的ching
只是感覺香港的電子人不少都受到MCU的影響或稱中毒
有事沒事都只懂用MCU
印像中很久以前這裡有某ching問了一個巴士/小巴按鐘、出燈號、開門、關燈號的設計
也是一堆人建議用MCU, 結果有位高手(忘了他的名字)只用幾個物理開關就攪掂了
那一個成本便宜, 那一個容易保養維修及不會容易出錯?
你是老闆的話, 你會請誰人來做這個project?

說回樓主的情況, 我個人無責任認為只需一個延時電路(通電約5-10秒後)
再加一個單穩態觸發電路(接通1-2秒後放開)就可以了
以上這些功能都是555 IC可以做到的, 淘寶也有不少的套件(搜尋555延時電路、555單穩態電路)
google一下也有不少的例子可以找到
要再簡單的話, 延時電路可以再簡化只用單一晶體管就可以了, 如下面這個,當然零件數值要適當的調整以配合時間的需要

我不是有電子底的人, 只是有感而發, 並不是針對上面的ching
只是感覺香港的電子人不少都受到MCU的影響或稱 ...
fortresscar 發表於 2015-1-17 03:40

令我想起 "一樂" 嘅 "三阿哥" (3AG1).......

This 電路 just 延時 off

最簡單就用2粒NPN, 複雜D就用NE556 或2粒NE555.
用MCU, 太少題大做吧 !

睇下要咩time accuracy
要準 d MCU + XTAL
無咁準 用RC + 555

只是感覺香港的電子人不少都受到MCU的影響或稱 ...
fortresscar 發表於 2015-1-17 03:40

如果唔係大量生產, 用MCU還是RC的成本都唔會差好多. 唔理黑貓定白貓, 捉到老鼠就係好貓.
我也曾試過有一次, 有塊X58的底板唔知點解每次Boot數POST數到某個位就停左, 一定要等佢數完之後再按一下RESET, 咁塊板先Boot得起. 開初, 我都有考慮過用NE555, 但考慮周邊零件比較多, 手頭上又無. 倒不用MCU仲方便簡單. 有時, DIY首要考慮的未必是成本.
不過, 我都係建議樓主用2#師兄的建議或者上taobao買module.
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

回覆 1# likuen
厘塊模塊可能符合你要求
http://item.taobao.com/item.htm? ... p;abbucket=6#detail
長D時間延時模塊(10sec-24 hours)
http://item.taobao.com/item.htm? ... p;abbucket=6#detail