充電鑽換電池

舊充電鑽電池只可維持10分鐘, 需要換電
原本用 6 節 1.2V NiCd 1600mAh 動力電池

1. 可否簡單改用 6 節 AA 1.2V NiMH 2600mAh eneloop 充電池 ?

2. 如果改用 2 節 18650 動力鋰電池, 是否需要用 4 節, 然後兩節兩節並聯再串聯 ?

1. 得,不過唔建議. NiMH天生已經內阻高,唔係動力用用落電鑽而類食電野到會大幅減小壽命
2.要差電果到配合番,仲要做好短路/過放/過充保護

1. 得,不過唔建議. NiMH天生已經內阻高,唔係動力用用落電鑽而類食電野到會大幅減小壽命
2.要差電果到配合番 ...
eh 發表於 2015-1-17 18:19

謝謝 CHing 回覆

用 2 節 18650 串聯已經足夠, 還是需要用 4 節, 然後兩節兩節並聯再串聯 ?

謝謝 CHing 回覆

用 2 節 18650 串聯已經足夠, 還是需要用 4 節, 然後兩節兩節並聯再串聯 ? ...
btchanchan 發表於 17/1/2015 18:43

影張相睇睇,影埋原裝叉電機的內部就更好。

影張相睇睇,影埋原裝叉電機的內部就更好。
BT 發表於 2015-1-17 23:33

只係好普通低檔次的充電鑽
用 6 節 1.2V NiCd 1600mAh 動力電池

隻牛就更差, 9V 400mA, 說明書話要叉 5~7小時
所以唔打算用黎搞平衡充
用電池座可以隨時換電

而家D 18650 電池咁平, 買定多幾粒平時叉滿佢
開工 DIY 時遇岩冇電好冇引, 即刻換電, 唔使等幾個鐘叉電

照數計, 用兩粒 18650 應該都夠用
唔知並聯會唔會再好D ?

只係好普通低檔次的充電鑽
用 6 節 1.2V NiCd 1600mAh 動力電池

隻牛就更差, 9V 400mA, 說明書話要叉 5~ ...
btchanchan 發表於 18/1/2015 00:22

如果電池箱放得落,2並當然係好選擇。
但如果支批時不時先用就唔需要。

如果電池箱放得落,2並當然係好選擇。
但如果支批時不時先用就唔需要。 ...
BT 發表於 2015-1-18 08:58

支批只係時不時 DIY 先用
NiCd 電池每次用都先要叉幾粒鐘

個電池箱都放得落 4粒 18650 電,
2並除左D電會用得耐D之外,還有沒有其他好處 ?
例如: 好力D,速度快D

買新電池啦
七彩小生 發表於 2015-1-17 06:29 PM

知唔知B&D既電邊度有賣?9.6V電批用
問左鴨街幾間X成,街尾X業都無

知唔知B&D既電邊度有賣?9.6V電批用
問左鴨街幾間X成,街尾X業都無
      ...
TH30 發表於 2015-1-18 23:02

舊 model 未必會有貨
幾年前拆開個電池殼換左裏面 6 粒 NiCd 電, 華強北價都要五六十
所以今次換兩粒 18650 喇

9.6V 用 3 粒 18650 應該可以