[操作疑難] 大4pin D插>USB

想DIY 大4針D插頭去USB 嚟畀手機/iPad 充電用!
ATX牛係+/-5%,咁5V最高會出到5.25V! 畀手機/iPad 用會唔會太高!?

回覆 1# 路人乙

無問題,不過建議可以加粒fuse

回覆  路人乙

無問題,不過建議可以加粒fuse
ckshum 發表於 2015-1-19 21:37

但iPhone 充唔到? 三星及其他devices冇問題

但iPhone 充唔到? 三星及其他devices冇問題
路人乙 發表於 2015-1-20 10:12

Apple 好乞兒, 要加充電器的分壓電阻     

iPhone 1A 的分壓電阻 D+ 係 2.0V  D- 係 2.8V  

IPAD 2A 的分壓電阻  D+ 係 2.8V  D- 係 2.0V  

P.S. CHing 可否詳細講下隻 ATX 牛點樣改裝成 5v 輸出 ?
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

iPhone 1A 的分壓電阻 D+ 係 2.0V  D- 係 ...
btchanchan 發表於 2015-1-20 11:01

molex 本身已經係 5v 同 12 v

所以駁線已 ok
至於 iphone, 就咁short d+- 就得 唔使再分阻
(雖則冇iphone, 但 ipad, ipadmini, ipod 都可以咁差)

molex 本身已經係 5v 同 12 v

所以駁線已 ok
至於 iphone, 就咁short d+- 就得 唔使再分阻
(雖則冇ip ...
lawrencelau1 發表於 2015-1-20 11:41

唔加電阻,  就咁 short d+ d- 應該都得, 但係電流會變得弱D

唔加電阻,  就咁 short d+ d- 應該都得, 但係電流會變得弱D
btchanchan 發表於 2015-1-20 12:05

點解要short D+ D- ? 直接插底板USB 又唔使!

點解要short D+ D- ? 直接插底板USB 又唔使!
路人乙 發表於 2015-1-20 12:42

大多數電話插電腦 USB 充電只得 500mA
我部電話會話 "Charging current  is low", 叉得好慢
short 左 D+ D- 就可以呃部電話, 等佢以為用緊 charger 充電, 電流會大D  

btchanchan 發表於 2015-1-20 12:05

都上到 2a 的

iPhone 1A 的分壓電阻 D+ 係 2.0V  D- 係 ...
btchanchan 發表於 2015-1-20 11:01

師兄,你張圖有d問題?

正常電腦個shell同vss分開,你呢度short埋左一齊