天線訊號

師兄們,

請問有無質素好嘅分線器推介? 見有好多人都用萬視寶,想睇咗大家意見先去買

早兩日買咗個$20 分線器,分俾電視及機頂盒,但可能個分線器太差,裝後電視畫面無之前咁firm。 唔想嘥咗個新買嘅電視同條 1694A 天線,應該買咩分線器會好d 呢?

另外,有無分線器支援 公頭?

唔該晒

回覆 1# eric_explorer

"畫面無之前咁firm",點唔firm法?

你將天線訊號一分二,每部機訊號即係減一半,質素再好嘅分線器都係唔會補償訊號下降嘅損失,你似乎需要放大器多啲。

"有無分線器支援公頭",你意思係分線器上面係天線公頭?正常應該無,因為一般器材都係母頭,線至用公頭。通常係錄影機/機頂盒分訊號比電視,為咗防止用戶插錯,至有公頭。

回覆  eric_explorer

"畫面無之前咁firm",點唔firm法?

你將天線訊號一分二,每部機訊號即係減一半,質 ...
高登阿伯 發表於 2015-1-20 13:17

唔該先,用咗後睇高清有少少起格 (唔太識形容) 人象移動就會有少少見到

支援公頭嘅意思係唔想自己轉針頭(F頭)

回覆 3# eric_explorer
起格多數係訊號唔夠強。F頭分線器鴨寮街有,F頭放大器就未必,早輪行過已經見唔到舖面有擺出嚟。

見過有放大分線2合1嘅野,樓主可以搵搵,搭單一問,我分條缐出來䡈FM tuner得唔得,見否signal有分別?

見過有放大分線2合1嘅野,樓主可以搵搵,搭單一問,我分條缐出來䡈FM tuner得唔得,見否signal有分別? ...
vv123 發表於 2015-1-20 15:57

唔該!

見過有放大分線2合1嘅野,樓主可以搵搵,搭單一問,我分條缐出來䡈FM tuner得唔得,見否signal有分別? ...
vv123 發表於 2015-1-20 15:57

而家既天線系統同以前唔同, 加左好多野響中間, 所以個TUNER 就算用大廈天線都未必用到, 甚至更多時間比你用單枝桿仲差.

反而就咁將大廈饋線個網駁住條天線, 用天線網做FM 既天線接收, 效果更好.

唔該先,用咗後睇高清有少少起格 (唔太識形容) 人象移動就會有少少見到

支援公頭嘅意思係唔想自己 ...
eric_explorer 發表於 2015-1-20 15:43

訊號問題的話畫面唔郁都會爛。如果只係圖像移動時起格根本正常不過„

回覆 5# vv123

有啲電視放大器唔包FM訊號,駁FM tuner要小心。

而家既天線系統同以前唔同, 加左好多野響中間, 所以個TUNER 就算用大廈天線都未必用到, 甚至更多時間比你 ...
凌天羽v 發表於 2015-1-20 17:20

唔該!