售賣進口水貨電器要否申請牌照?

我見到d日本小家電而家好平
但要用濕電, 得兩腳, 但支援國際電壓, 可換線

1. 如果我係香港賣, 要否有牌?
2. 如果唔得,轉番三腳線/插 , 是否可以?

有起事黎 (安全),是否要負責?

有冇 ching 知?

1&2. 係同一問題、香港家用只可賣三腳。(幾種浴室低電壓產品除外)

商家有責任確保產品安全及符合香港法例、賣唔合則格產品可被海關檢控。消費者都可以從民事追討相關賠償。

電壓220v冇問題的話;只要加∕轉返香港合用的英式13A便可以了。

附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

唔知lee d 13A 轉插邊到買到?

唔知lee d 13A 轉插邊到買到?
oystercake 發表於 2015-1-23 11:54

電子五金舖好多都有賣。
買過最平福仁雜貨舖$9

1&2. 係同一問題、香港家用只可賣三腳。(幾種浴室低電壓產品除外)

商家有責任確保產品安全及符合香港法例 ...
worldcat 發表於 2015-1-23 11:28

1. 如果原本產品要火牛 (低功率, 出到 12v DC),我送個合資格火牛, 就可以?
2. 如果本身產品已有其他地區資格, 如 CE , 要唔要比香港機電處 check / test ?

Thanks..

1. 如果原本產品要火牛 (低功率, 出到 12v DC),我送個合資格火牛, 就可以?
2. 如果本身產品已有其他 ...
$foo 發表於 2015-1-23 13:12

行220v 有三腳就得

香港無乜法例限制買消費品。
你要改改原則性嘅諗法。如果我誤會左你、唔好意思先。

第一、所用物料唔係禁制原料、你係日本買到嘅產品相信唔會有事。
第二、無線、放射性產品要可以香港使用。正如街賣嘅日本電話係俾人"買返"去日本用。

你搵機電處做測試只係證明件貨品設計過到香港安全測試。唔代表你賣果件貨有問題唔洗負責。

正如啲公司成日show iso9001、但有iso9001同佢賣嘅野好唔好無正式關係。
有或者講車廠、佢出賣車前要檢測、但賣出去後有問題一樣要回收或賠償。所以話檢測同責任係兩樣野。

2. 如果本身產品已有其他 ...
$foo 發表於 2015-1-23 13:12

行220v 有三腳就得

第一、所用物料唔係禁制原料、你係日本買到嘅產品相信唔會有事。
第二、無線、放射性產品要可以香港使用。正如街賣嘅日本電話係俾人"買返"去日本用。

你搵機電處做測試只係證明件貨品設計過到香港安全測試。唔代表你賣果件貨有問題唔洗負責。

正如啲公司成日show iso9001、但有iso9001同佢賣嘅野好唔好無正式關係。
有或者講車廠、佢出賣車前要檢測、但賣出去後有問題一樣要回收或賠償。所以話檢測同責任係兩樣野。

行220v 有三腳就得

...
worldcat 發表於 2015-1-23 15:17

想問埋如果D人賣水貨電話
出左事, 如電池 (假設唔係假野)
店有冇責任?

回覆 9# $foo

你仲未明我講乜