雞的疑團

話說早幾日用支(Made-in-Japan)Goot 老雞來修理電器插頭。
插電之後發現通電幾分鐘都凍凍的。
Fuse 無燒的。電線無斷的。支雞本身沒有任何電子野的。
唉...用左咁多年...就咁就走了。

請問各位師兄認為我應該點做好呢?

可以換條新 30W 發熱芯令佢重獲新生嗎?
如果可以,去〝白花油〞或〝華Ⅹ〞就得吧?
還是買個可調節温度的座台雞比較好D呢?
有關座台雞,各位又有咩好介紹(Goot 或 Hakko)呢?

多謝各位師兄。

附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

線斷換線,發熱芯壞換芯。用他錶 check...
鬆咗雞嘴兩口鑼絲,甩只發熱芯出來,就換到。

我有買過發熱芯比cheap雞死時用, 但係都無用到,
隨咗隻雞未死外, 我仲買咗12V雞, T12數顯雞套件同diy 18650雞,
睇o黎唔知何年何月何日先會用到新發熱芯同雞咀.

線斷換線,發熱芯壞換芯。用他錶 check...
鬆咗雞嘴兩口鑼絲,甩只發熱芯出來,就換到。
Joe_Black 發表於 2015-2-6 22:17

我都用他錶測試過。支芯係玩完,要換。
只係唔知換芯好,還是買個可調節温度的座台雞比較好。

我有買過發熱芯比cheap雞死時用
kwliu 發表於 2015-2-7 20:43

請問你是否在〝白花油〞或〝華Ⅹ〞買?

請問你是否在〝白花油〞或〝華Ⅹ〞買?
BEpsilon 發表於 2015-2-7 21:13

類似鴨記"娼妓"五金鋪買, 牌子係Winstar, N年前用9蚊買.

換芯好.............. 環保 !  

我都有支呢條made in japan 嘅老goot
我個支由我老豆後生用到而家,一定廿年有多,雞咀都係
我覺得呢支老雞比一般現在嘅非恆溫大陸雞好用好多
我好珍惜呢支野

我都有支呢條made in japan 嘅老goot
我個支由我老豆後生用到而家,一定廿年有多,雞咀都係
我覺得呢支老雞比一般現在嘅非恆溫大陸雞好用好多
我好珍惜呢支野
風之小文 發表於 2015-2-8 00:12

難得師兄同我一樣。

我圖中的正正係我老豆後生用到而家。唔記得確實係時幾買了。
就係因為有這種特別價值和感情,就係因為珍惜佢,我先想特意去換芯繼續用。
雖然買部全新 Hakko 座台雞代替佢好容易(而且有恆溫),但情感上就不一樣了。

難得師兄同我一樣。

我圖中的正正係我老豆後生用到而家。唔記得確實係時幾買了。
就係因為有這種特別價值 ...
BEpsilon 發表於 2015-2-8 01:02

支持師兄,我諗帶埋支雞去"白花油"同華記應該會有芯賣
再唔係去旺角兩間睇下

BTW香港只淨呢幾間零售電子野,有時想唔淘都唔得....