[操作疑難] 新手想買支電鑽裝下掛畫, 電視掛架, 廚房五金掛件之類

BUDGET $500左右
一定要可以鑽穿2-3MM 304鋼板, 石屎/磚牆

以下係非必要既要求:
如果可以無線就無線好O的
細支, 輕身
最好成套KIT包哂配件, 因為我連鑽頭種類都唔清唔楚

師兄們有冇好介紹?

回覆 1# patwong1998

你要 鑽厚鐵皮類 , 又要鑽石屎牆 , 油壓鑽吧 , 多用途的 ; 不過很少輕身 / 無線的 ; 鴨寮街 , 奶路臣街/新填地街 , 灣仔謝非道 , 有很多賣的 , 套裝可選 BOSCH , HILTI  等 .... 選那些用索頭可換鑽咀 , 可用 LINK梳頭(開洞) , 鑽木鑽鐵普通粗幼咀 , 石屎鑽咀 . 千幾元的而已 !

補充幾點 , 如果你買充電式( IKEA / 日本城) , 幾百 而已 , 但只適合上鏍絲 , 鑽塊薄木板就OK , 鑽鐵板 / 石屎牆極易燒的喔  !

5百蚊筆直要無線+石屎鑽……除左IKEA都
買隻索頭好D都二百幾啦
http://www.ikea.com/hk/zh/catalog/products/50232899/

前兩日arm arm係鴨記買左套充電電鑽(10.8v), 連幾拾支鑽咀, 兩電, 話可以鑽石屎,不過要成$960,
over左樓主budget

BUDGET $500左右
一定要可以鑽穿2-3MM 304鋼板
patwong1998 發表於 2015-2-12 11:04 AM

要鑽穿3MM鋼板
無一千蚊以上既濕電鑽你會好痛苦架

前兩日arm arm係鴨記買左套充電電鑽(10.8v), 連幾拾支鑽咀, 兩電, 話可以鑽石屎,不過要成$960,
Vincent2006 發表於 2015-2-12 02:15 PM

咩牌子?
有無相睇下

over左樓主b ...
Vincent2006 發表於 2015-2-12 14:15
紅M週年特別板

要鑽穿3MM鋼板
無一千蚊以上既濕電鑽你會好痛苦

TH30 發表於 2015-2-12 14:55

咁如果唔洗鑽鋼板呢?
乾濕電其實冇咩所謂, 只係如果乾電夠力既, 緊係無線好用LA

$500要全包宴。

買完電鑽,仲要買鑽嘴,3鑽04鋼板同石屎/磚牆嘅鑽嘴唔同㗎。

乾電?你想講充電呀?AA電芯推嘅只係玩具級電鑽,未見過可以鑽304鋼板同石屎/磚牆。

另外304鋼板唔係咁易鑽,記得落油,否則好易燒鑽嘴。