請問我部收音機可以點整?

各位師傅,我有部收音機,原本插個line in位就是一個喇叭,拔出line in位就自動變回收音機,但今日無端端唔識變,請問可以點?

拆開就咁

我發覺條線拔出就可以變回收音機但喇叭就無聲
如果插成咁喇叭就有聲但headphone位和line in位就唔work

謝謝幫忙

CN5 嗰個插座後面有轉換接點,識整嘅可以爆開佢噴啲接點清潔劑,唔識或一勞永逸可以成個換。

回覆 2# wukw

是否調轉塊版用辣雞換呀請問?

回覆  wukw

是否調轉塊版用辣雞換呀請問?
cityhunt 發表於 2015-2-16 02:02

係, 8成係呢隻有問題, 抽出3.5mm頭後唔識回彈
暴力敲下佢可能整得返, 正確做法係焊出黎去配過隻
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

回覆 4# shingzhk

個零件名叫CN5就在鴨寮街買到?

(Sent from HKEPC iPhone app)

回覆  shingzhk

個零件名叫CN5就在鴨寮街買到?

cityhunt 發表於 2015-2-16 05:21

CN5 係個底板上標示 SOCKET 位置, 而不是零件名稱黎架!~

拆過socket出來研究下囉,我買兩粒黑色,改裝落粉紅及綠色 socket 都改到。
拆完或者發覺唔使買過呢!
(SSP ALS 華揮可能有,無就過對面電線專家及和輕睇睇)

應該是個 Post 6# 那種有開關掣的 3.5mm 插座。

有它錶就用電阻 Range 去檢查下後面個 6 pin 開關掣。無插入插頭時應該 NC 和 Com 連接,插入後變 NO 和 Com 連接。這種掣應該在鴨街買到。

回覆 4# shingzhk

是否圖中11粒都要桿開佢?

回覆  shingzhk

是否圖中11粒都要桿開佢?

cityhunt 發表於 2015-2-16 23:40

係, 焊出黎後直接拎去SSP配
買一粒半粒去華輝/和興問應該冇死