部鉗錶壞左

過完年返到公司,想用部鉗錶鉗下輸出電流,點知無反應,測電阻時都無反應,或者由 1000 自動 count down 到 0 <無接電阻下>,AC / DC 乜檔都係無反應,換過幾次新電池都係咁,我自己唔識整,點算好,公司換的話,無 3~6 個都唔使淋 自己買,無錢 點算好,有無大大識整呀
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

過完年返到公司,想用部鉗錶鉗下輸出電流,點知無反應,測電阻時都無反應,或者由 1000 自動 count down 到 ...
BT 發表於 2015-2-23 20:43

整我就唔識整
但我有大量鉗表可供使用,近似你果隻AC DC鉗
細隻款有UNI-T UT210E  rms  大隻款有fluke 337 rms 合唔合用?用我就放上a shop你有空上去拿,用到唔用先比返我都得。放心使用,用到壞都無問題  
如果ac鉗就重多選擇

UT210E 好似得 100A 量程,唔夠做

UT210E 好似得 100A 量程,唔夠做
BT 發表於 2015-2-23 21:43

甘 fluke 337  RMS 應該夠用有1000A AC DC

甘 fluke 337  RMS 應該夠用有1000A AC DC
cck888 發表於 23/2/2015 21:46

唔識用高精確度野

實物相即係呢部

唔識用高精確度野
BT 發表於 2015-2-23 21:48

呢部邊係高精度其實fluke萬用錶就好,鉗錶精度唔算高,反應重好一般,一般使用當然無問題

但如果以鉗表計,個人覺得hioki 好過fluke,因我已經做白老鼠買曬返來對過,手上亦已經有好多hioki鉗鉗

這4个什么量程都有,夠做了
由0.010mA - 60A , 200A , 1000A , 2000A

横河,福祿克,日置係無用過共立

這4个什么量程都有,夠做了
由0.010mA - 60A , 200A , 1000A , 2000A
hitkcm 發表於 2015-2-23 22:05

呢幾部非常唔錯,因為除左橫河,以上幾部我都有
一睇你張相,我部hioki 3285重未寄來

台灣電工, 9成用Hioki 3280-10, NT16xx, 又唔算貴