请教想淘部格力分体冷气回到港

各位师兄好,

我想淘 1-2 部格力分体冷气回到港( 可能自己安装 ) , 1部1匹 , 1部1匹半 - 2匹 .

1)请问是否有好的 model 可以分享吓 ?

2)是否有些重点要小心注意 ? ( 例如冷冻剂的选择等等..... )

3)应该如何安排运到香港 ?

价格则以平为佳 . 多谢 !

各位师兄好,

我想淘 1-2 部格力分体冷气回到港( 可能自己安装 ) , 1部1匹 , 1部1匹半 - 2匹 .

1)请问是 ...
ja8 發表於 2015-2-24 13:58

淘部格力分体冷气回到港並不便宜  

就以 "Gree/格力 KF-26GW/(26370)Aa-3 格力空调 Q力 大1匹 单冷挂机" 為例
要 RMB 17XX (大約 HK$2100), 未計運費

係香港買部 GSA209A 1匹 R410A 只要 HK$20XX

不過 DIY 安裝 KF-26GW 會簡單好多 (用 R22 雪種)  
香港學人環保, GSA209A 用 R410A 雪種, 要抽真空, 加雪種亦好麻煩  

香港分体唔貴,安裝費貴。

香港分体唔貴,安裝費貴。
panda360 發表於 2015-2-25 11:32

早兩三年前舊款機, 用 R22 雪種, 室外機高度 42 cm
放係冷氣機石屎窗台, DIY 安裝好簡單  

新機全部都係 54cm 高, 放唔入窗台  
香港仲要用 R410A 雪種添  

早兩三年前舊款機, 用 R22 雪種, 室外機高度 42 cm
放係冷氣機石屎窗台, DIY 安裝好簡單  

新機全 ...
btchanchan 發表於 2015-2-25 13:38

agree x 2

真是頭都大 !

回覆 2# btchanchan

师兄想请问是否用 R22 雪种就唔需要铜管内抽真空嗎 ?

香港個d 有n年保養,好好多

回覆  btchanchan

师兄想请问是否用 R22 雪种就唔需要铜管内抽真空嗎 ?
1388 發表於 2015-2-25 18:11

R22 係單一氣體, 不過理論上最好係抽真空  
實際上似乎冇 CFu 會咁做  
連安裝說明書都只教人用雪種啤氣  

R410A 係兩種氣體混合, 所以唔可以啤氣

回覆 9# btchanchan

多谢师兄指教 , 想再请教甚么是啤气 ?