改變主意買1.5匹窗口冷氣可否推荐?

發覺窗台位置不合分體式冷氣 , 想請教各位 , 在香港買1.5匹窗口冷氣(以平為佳)自行安裝 , 是否可以推荐?

發覺窗台位置不合分體式冷氣 , 想請教各位 , 在香港買1.5匹窗口冷氣(以平為佳)自行安裝 , 是否可以推荐? ...
ja8 發表於 2015-2-25 15:27

格力 G1412M  1.5匹  I級 R410A 中國製造 自取價 $2290

美的 MWH-12CM3N1 1.5匹 R410A 自取價 $2296 送貨+40 (小心尺寸)

發覺窗台位置不合分體式冷氣 , 想請教各位 , 在香港買1.5匹窗口冷氣(以平為佳)自行安裝 , 是否可以推荐? ...
ja8 發表於 2015-2-25 15:27

美的極不推薦,舊年買咗部2匹,一開機已經比部十年舊樂信嘈同震,個低頻一路係咁陪伴你每個角落,一星機後頂唔順再叫第二個師父上來整,低頻小咗亦冇咁震,但部冷氣始終都係唔夠凍,又係嗰佢句部老爺2匹樂信凍過佢多多聲,仲有就係個溫度sensor, 個compressor 開咗就唔識停,人手扭返細之後停咗又唔識開返,我真係想成部飛佢落街(講笑),忍唔住打上cs再叫師父上來睇,個師父試完又試之後話個sensor冇事,話再有問題再打上CS. 真係無言。問我點解用開樂信轉美的?未就係聽人話美的好凍囉

自己裝………

美的極不推薦,舊年買咗部2匹,一開機已經比部十年舊樂信嘈同震,個低頻一路係咁陪伴你每個角落,一 ...
bassfranky 發表於 2015-2-25 20:01

買電器撞手神, CHing 真係唔好彩  

美的初期大家都話平靚正  
到格力面世, 個個都話佢好    
今年D CFu 話格力個 compressor 唔掂, 美的好D  

唔知信邊個好  

有窗口分體可以安裝上,
小弟已把家中的3台轉了,
校果都幾滿意,
每台包安裝封窗大概5千上下(1匹機)。

建議唔好買1.5匹, 直接用2匹機啦價格差唔多。
國內冷氣機 for 出租屋比人上算,
自己用就.....要注意電費問題,
頭一年基本可以,
但一兩年後就好食電,
因國內生產有內質量在問題
但不會有安全問題!

美的極不推薦,舊年買咗部2匹,一開機已經比部十年舊樂信嘈同震,個低頻一路係咁陪伴你每個角落,一 ...
bassfranky 發表於 2015-2-25 20:01

佢好多時話2匹機,
但也有幾個款色
機的BTU有好大分別的 !!

買冷氣你都是買回日系牌子啦,一部冷氣最少用幾年,錢可能祇是多數百,唉我的朋友很多初初都是用大陸牌子,現在全用回日系

真係諗諗今年換返舊牌子先得

回覆 3# bassfranky

Thanks !