電燈趣事

事緣過年前朋友話電燈唔知點解會飯廳客廳一齋開関,剛巧今天有空,過去望下。打開新裝吸頂燈,用headphone線嘅  再check,吓?用傷口膠布包電線! 發生乜事呢?  再check,吓?乜有條火線開咗皮fing下fing下

最後到晚上10半搞掂,街上已冇野食,返屋企煮公仔麵。

有一個問題,有條原装線由建築時安嘅,佢用黑線當火線用,check過與火(紅)線接埋一齋再供電比射燈,燈後再用黑線接地,幸好打開哂所有電掣追線,唔係就中伏。

10個趣

回覆 2# jackwong717
你睇埋新加尾個句

咁大整蠱?定裝修時得罪電燈佬?

回覆 1# WLau

找機電署追溯返邊個做,邊個簽份 WR1A / WR1 !

出面啲師傅最緊要搞掂收錢,收完錢想再揾到佢都幾難

你朋友同佢家人見你幫佢攪家居應該會熱情招呼㗎喎
飯都無一餐

唔見得有即時危險囉....
無落地無火花無over current
最多唔啱例...
影張相睇下好喎...

理解唔到, 原裝電線(由電箱 -> 燈制位 -> 燈) 應該係起屋果陣一早鋪好
冇理由一早埋落條headphone線
就算請人裝電燈果陣, 多數都係直接拎果條一早埋好既銅線扭落電燈座
中間冇乜因素會有headphone線出場

BTW, 記憶上N年前standard 火線係用黑色,舊樓埋落黑線做Live唔出奇
(叫返活線啦都係)

理解唔到, 原裝電線(由電箱 -> 燈制位 -> 燈) 應該係起屋果陣一早鋪好
冇理由一早埋落條headphone線
就算請 ...
shingzhk 發表於 2015-3-1 03:03

唔係N咁多年前,黑色係L2已經轉咗幾年,不過都要睇下佢d色點配,仲有係完全唔明最尾果句:黑》黑+紅》燈》黑?呢個project簡直係仇人project