有關衝擊起子加索頭夾鋒鋼鑽咀問題

夾2分咀或分半咀, 請問愛黎鑽鋼或鐵料, 衝擊功能有效果定反效果?
皆因一向都係用鋒鋼鑽黎鑽, 但見過人用衝擊批加索頭黎鑽, 乜唔會撞壞鑽咀嗎?

夾2分咀或分半咀, 請問愛黎鑽鋼或鐵料, 衝擊功能有效果定反效果?
皆因一向都係用鋒鋼鑽黎鑽, 但見過人用衝 ...
李璨琛 發表於 2015-3-4 21:57

唔會撞壞鑽咀....衹會撞壞索頭

皆因一向都係用鋒鋼鑽黎鑽, 但見過人用衝 ...
李璨琛 發表於 2015-3-4 21:57

因為衝擊起子唔同衝擊鑽,佢唔係前後撞,佢係左右撞,你識用係唔會撞壞個鑽頭

回覆 1# 李璨琛
未咁用過,但效果成疑,一來電鑽速度高好多,二來電鑽係一直向前,但電批係不停鑽鑽停停,睇唔出咁鑽法有幾大好處。

唔會撞壞鑽咀....衹會撞壞索頭
hitkcm 發表於 2015-3-4 22:03

我諗兩者正常都會有問題出現

因為衝擊起子唔同衝擊鑽,佢唔係前後撞,佢係左右撞,你識用係唔會撞壞個鑽頭 ...
cck888 發表於 2015-3-4 22:04

定係我睇錯呢?.. 係把makita TD146/7等型號既扑批黎
但又想問問, 首先有冇makita邊把扑批款, 又係夾批功能既呢, td148有冇熄撞擊哩個功能?

定係我睇錯呢?.. 係把makita TD146/7等型號既扑批黎
但又想問問, 首先有冇makita邊把扑批款, 又係夾 ...
李璨琛 發表於 2015-3-4 22:19

一般衝擊扑批係無帶索頭款,但可以分開買,有專用衝擊索頭賣

回覆  李璨琛
未咁用過,但效果成疑,一來電鑽速度高好多,二來電鑽係一直向前,但電批係不停鑽鑽停停,睇 ...
高登阿伯 發表於 2015-3-4 22:06

非常成疑, 正常支咀兩下就玩完左, 我唔識日文
只有146款機, 146係乜都冇得較, 只得衝擊
可能makita其他扑批係有得關衝擊哩個mode而我唔知

非常成疑, 正常支咀兩下就玩完左, 我唔識日文
只有146款機, 146係乜都冇得較, 只得衝擊
可能makita ...
李璨琛 發表於 2015-3-4 22:27

我成日都係甘鑽 , 3分都係甘用 , 点會鑽唔到

回覆 9# hitkcm

想請教下,用電鑽同扑批鑽嘢,實際有幾大分別?