有無平平地油壓鑽好介紹?

diy only, 見過新填地有 d 平野 ok 嗎? or tb?

DIY吓,用嚟睇吓門口,平平地大陸嘢都可以。
不過記住買有 "安全離合器" 嘅油壓鑽。有d大陸油鑽冇呢個功能。

咩叫安全離合器?

安全離合器,或者叫過載離合器 (Safety clutch)
當鑽頭kick住果時,例如鑽到鋼筋,防止反衝力傷害操作者,新手使用油壓鑽時,要特別注意。

唔介意貴少少,耐用d,可以揀BOSCH嘅小型油壓鑽,例如 GBH 2-18,2-20 series。

GBH 2-20 DRE 算係幾抵玩嘅3用油壓鑽,8舊水度,家用絶對夠用,新填地街會平少少。

http://m.bosch-pt.com.hk/hk/zh/p ... 2-20-dre.html#specs

咩叫安全離合器?
belleville 發表於 2015-3-5 00:30

一定要買有安全離合器...
唔係有機會扯斷手....
想平...係香港買220V BOSCH啦...
如果唔係成日用...可考慮下IKEA 果部...鑽到不過應該冇咩力

GBH 2-20 DRE  新填地街買, SO FAR無投訴.

安全離合器,或者叫過載離合器 (Safety clutch)
當鑽頭kick住果時,例如鑽到鋼筋,防止反衝力傷害操作者, ...
dcc2000 發表於 2015-3-5 01:37

GBH 2-18 RE $7XX
早排買左番黎,鑽左幾幾個洞.
手感OK

GBH 2-20 DRE  新填地街買, SO FAR無投訴.
hknightlife 發表於 2015-3-5 16:47

新填地咩價錢入手?

$770

新填地咩價錢入手?
belleville 發表於 2015-3-6 14:51

新填地,邊間比較信得過?
是否原裝得3 個月保養?
是否所有packing 都有刲條嗎?