[操作疑難] 部電視出現呢個情況,點算?

咁多位師兄,我屋企有部Sony 32Ex700。尋日朝早開電視,部電視突然間只係有聲出但黑畫面,機身仲發出好細聲既吱吱聲。試過搵電筒照但咩都睇唔到,又試過將部電視長開,但都只係可以聽電視而睇唔到....
今日搵屋企樓下整電視既師父檢查,拆開部機又用他表篤來篤去。師父話個屏幕仍然識發光,但又出唔到畫面,似係個panel壞左要換。
我知道換panel係好貴,部電視買左兩三年但仍然好新凈,呢d情況係咪壞panel既症狀?仲整唔整好?

Thanks!

咁多位師兄,我屋企有部Sony 32Ex700。尋日朝早開電視,部電視突然間只係有聲出但黑畫面,機身仲發出好細聲 ...
celvis 發表於 2015-3-7 02:31

直流電源電壓正常嗎,

直流電源電壓正常嗎,
xiao 發表於 2015-3-7 09:20

師兄,謝謝回覆。我對電子呢d野係零知識,直流電可以點check?
Thanks!

背光坏黑画面,用電筒照屏幕會见倒有小小黑色電台影像。查光管驱动
有背光但黑画,查處理影像的驱动板

回覆 1# celvis

psu problem. u can try to find a broad a tb if u know nothing of 電子.thx

潮濕問題

回復 3 #celvis

師兄如果對電子唔認識都係買過部算了。。

via HKEPC Reader for Android

師兄,我都想揾人睇睇部电視,想問下師兄找師父檢查要多小錢呢?

師兄,謝謝回覆。我對電子呢d野係零知識,直流電可以點check?
Thanks!
celvis 發表於 2015-3-7 11:52

要買個三用電表測

多謝咁多位師兄幫忙,我自問無能力去檢查,所以聽日打算搵多個師傅問問。同樓上位師兄一樣問題,各位師兄有整電視機師傅介紹嗎?我一來想知到底發生咩事,二來唔想多部電子垃圾。

Thanks!