[操作疑難] LM 1875 單個同 BTL 橋

如果 單一個一邊;
用一對就左右就成立體聲;
如果現在一邊用兩個行BTL 橋;
即左右四個;
用同一個電源;
24-0-24 ; 100VA
會不會不夠力呢;
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

http://www.ti.com/lit/ds/symlink/lm1875.pdf

勉強d...
單IC,+/-30V 供電俾 8 ohm,可以到 30Watt output... 睇 Figure 5

大陸邊度買到正品 ic?

大陸邊度買到正品 ic?
longun 發表於 2015-3-13 13:55

香港 大鋪或
兩大網店

勉強d...
單IC,+/-30V 供電俾 8 ohm,可以到 30Watt output... 睇 Figure 5
Joe_Black 發表於 2015-3-13 11:26

小第不是要高 W 數;
只係想聽下;
接橋後聲是否會好左;
因為網論壇啲人話會好左;
小第沒有 8ohm 喇叭;
得一對 4ohm;

唔系fig.5, 系fig.9 (4ohm), fig.10(8ohm)
樓主4ohm 喇叭, ideal case 計:
當vs=+/-25 單邊 output 20W =>dissipation~32
20W bridge左之後單邊output 10Wx2=>dissipation~27.5Wx2
要知夠唔夠, 他錶/scope之類量/計返自己平時聽最大音量時output power計數

唔系fig.5, 系fig.9 (4ohm), fig.10(8ohm)
樓主4ohm 喇叭, ideal case 計:
當vs=+/-25 單邊 output 20W => ...
Leopard 發表於 2015-3-13 14:44

小第不太懂計;
只係計下串聯, 並聯 電阻就識;
AMP 未學到計;
電學只係學到第一年;
之後沒有繼續;
小第通常大細聲;
最多開2/3;
開1/3 時間多;
最重要是聲音不能變差;
唔夠的話;
如果 120VA
OK 嗎?

回覆 5# aazz

嫌唔夠嘈咩?我度 frequency response, distortion 係用有散熱的 dummy load 度。
如果樓主唔會開 full load,又何必計較 100W 牛夠唔夠力呢?

回覆  aazz

嫌唔夠嘈咩?我度 frequency response, distortion 係用有散熱的 dummy load 度。
如果樓主唔 ...
Joe_Black 發表於 2015-3-13 15:30

其實好小聽喇叭的;
多數 HEADPHONE;
但想要個靚聲 AMP;
間中開下
怕唔夠電推;
聲音會差

樓主你嘅喇叭很難推嗎…要用/玩到咁大功率?
你買 ic 要幾錢粒