買充電鑽9V同12V有咩分別?

把舊的B&D(擺多過用)成十年,電死左,配唔返電,考慮換新
1. 原有說明書上的B&D香港電話已成空號,有無師兄知佢地既下落?
2. 用途為一個月幾次收螺絲及兩個月一次鑽木,即係擺多,不鑽牆
3. 如買新鑽,考慮緊是但一款大牌子的入門級,有何推薦?
4. 承上,因擺多,鋰電是不是易餓死?應選NiCd電?
5. 見同一型號有唔同V數,用落有甚麼分別?

最平入門款 bosch GSR1080-2-LI, $6xx
長擺的話, 只要唔好比舊電放乾, 個人覺得鋰電好過 nicd

上tb 應該配到…或者帶支野去ssp都有機會配到

上tb 應該配到…或者帶支野去ssp都有機會配到
NOPSS 發表於 2015-3-15 01:23 AM

去過鴨街問,話唔再出 

淘唔知可唔可靠,驚會爆或者虛標  

把舊的B&D(擺多過用)成十年,電死左,配唔返電,考慮換新
1. 原有說明書上的B&D香港電話已成空號,有無師 ...
TH30 發表於 2015-3-14 23:00

既然擺多過用成十年,舊電死左,DIY 換鋰電算啦
鋰電低自放, 又輕D, 用 18650 整個電池座隨時換電
何必買新鑽

P.S. 當然換番 NiCd 電都可以

既然擺多過用成十年,舊電死左,DIY 換鋰電算啦
鋰電低自放, 又輕D, 用 18650 整個電池座隨時換電
btchanchan 發表於 2015-3-16 12:09 AM

唔識自己換啊
問過囉出SSP比人換亦唔平

唔識自己換啊  
TH30 發表於 2015-3-16 10:33

你把係咩model?

唔識自己換啊  
TH30 發表於 2015-3-16 10:33

我把弱雞電鑽用 7.2V 電, 兩粒 18650 搞掂  

1. 用兩個 18650 電池座 (可以隨時換電)
2. 接線後用 AA 膠黐好
3. 插入電池, 再接個電壓過低警示器
4. 大功告成, 唔事等叉電, 隨時都用得  
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

快速上彈器

快速上彈器
BT 發表於 2015-3-16 17:15

我跟樓主一樣, DIY 擺多過用
不過每次想用, D NiCd 一定冇電  
要等叉電5小時, 冇晒引  

宜家要用先入電, 即刻用得