[操作疑難] 我的JAM 紙攪好了>>>>>引用:求助, Printer jam 紙.

求助, Printer jam 紙
http://www.hkepc.com/forum/viewt ... 3697&highlight=
第一張紙出到差不多最尾可拿出,第2張空白紙 Jam 在 Printer 中

我部CM1312早前都類似問題,我換咗上紙那個轆及轆下面的pad,問題暫時沒再發生。

我都好耐沒有攪過了, 有退下火線的心態, 轉做CD-ROM.好些年.
用少少錢就解決到的問題就幫襯TB, 落ORDER,等貨運,安上去,成個部件換新的DIY,
早年爆CAP,換CAP....LCD MONITOR又換吓FET管,
用來印阿仔,阿女的LASER PRINTER,都有自己REFILL TONER,換計數蕊片都唔算什麼大PROJECT.
JAM 紙...又上HKEPC,睇過樓上的的POST, 換上下膠轆,

清理吓 solonoid 上的老膠漬,

又上TB廿幾蚊貨仔,一次過應該沒有難度.....

點知....都係唔得....
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

只能一張一張咁入紙落去個PAPER TRAY.  
日子就這樣子挨過了,細女的呈分試也挨過了
...我的火又來了, 今個星期日,打開張枱,安安拆拆.....都係唔WORK.
終於,YOUTUBE 救了我.

fix sticking solenoids hp 4L paper jamming issue
https://www.youtube.com/watch?v=-LGf0aGQhmQohvf

Solenoids
https://www.youtube.com/watch?v=eboT-Yx0_rM

我係就係有清老膠漬

不過沒有拆出來,我今期見到今我苦惱的老膠了

清完,連手動入紙,印唔到頭兩吋的問題都解決咗佢.
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

DIY係要用手,唔可以用眼睇就當得.
今期,其實可以不花一毫錢.清走老膠漬就可以了.

那舊膠用途是消音嗎?

只能一張一張咁入紙落去個PAPER TRAY.  
日子就這樣子挨過了,細女的呈分試也挨過了
...我的火又 ...
dino_lo 發表於 2015-3-15 21:06

好的經驗, 好的行動, 好的結果, 好

回覆 6# tomchen
相信係消音和減跳彈.安係PRINTER 入面消音就唔需要, 減跳彈的問題.....應該無問題.所以我沒有補貼什麼回去.

那兩個SOLONOID.相中右面的是連動去手動入紙位,上紙搓紙的膠轆. 左面的是連動去紙頭到未,紙尾完未的功能:就係因為黏住晒,令到反應慢了,所以一年前手動入紙的紙頭位置已經唔對位了, 手動雙面打印就一定要放回PAPER TRAY,二三月時用時,終於都唔得啦.買都買唔切.只好一張一張放入去個TRAY又PRINT了二三十張。如今又玩多一年都應該。。。。呀嘛!

回覆 9# dino_lo

高手! 高手! 多謝分享! 我部Xerox Phaser 3116亦係同樣問題, 遲D試試!