18650 充電問題

500mA 充電太慢, 可唔可以用 1C 來充
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

咁咪成 7Ah? 有邊部機可以出到咁高 A 數?

only 發表於 2015-3-15 20:27

ching嘅意思係咪話1A充電 ?
家陣d 18650鋰電全部2000mAh以上,1C即係2A以上喇。

amb_cpl 發表於 2015-3-16 00:08

3400mah,  即3.4A

via HKEPC Reader for TV

回覆 4# samuelsansan

2粒嘛...

only 發表於 2015-3-15 20:27

你呢部唔得,每個SLOT最高得500mA電流

想快就買航模果D充電器,10C都得

你呢部唔得,每個SLOT最高得500mA電流

想快就買航模果D充電器,10C都得 ...
lunxg 發表於 2015-3-16 02:43

用 34A 充 18650,我驚粒電頂唔住,會爆

用 34A 充 18650,我驚粒電頂唔住,會爆
only 發表於 16/3/2015 07:27

你粒用 34A 充電爆硬,3.4A 充電有無問題
廠標示最大 0.5C充電,因內置保護板關係

amb_cpl 發表於 2015-3-16 00:08

我部充電器, 每 cell 最大可以去到 8A

你粒用 34A 充電爆硬,3.4A 充電有無問題
廠標示最大 0.5C充電,因內置保護板關係 ...
BT 發表於 2015-3-16 17:17

0.5C 都好過用 500ma