邊度有得賣type A電位器

請問邊度有得賣 type A電位器  
即係較音量嗰隻
去過華輝揾但唔覺眼有
Thx

via HKEPC Reader for Android

請問邊度有得賣 type A電位器   
即係較音量嗰隻
去過華輝揾但唔覺眼有
Thx  

via HKEPC Reader ...
martinsit18 發表於 2015-3-19 06:51

永盛應該有, 但一定唔平呀!

回覆 2# sonycliepda

永盛有
出 MK 鴻光行下,睇埋隔離一兩間啦
如果出 SSP, 就找找 d 樓上HiFi 店,問 type A 或 type D

宜家小人砌野玩, 好少平既 volume 制... 鴨記有得賣既全部都係 Hifi 用既, 唔會平...

如果唔係音響級, 華x 都有

如果唔係音響級, 華x 都有
lawrencelau1 發表於 2015-3-19 08:38

只有 Type B

只有 Type B
Joe_Black 發表於 2015-3-19 10:32

Linear 同 log type 都有架, 上同下姐
定已經冇入貨 ?

Linear 同 log type 都有架, 上同下姐
定已經冇入貨 ?
lawrencelau1 發表於 2015-3-19 10:49

不見了,連dual pot都只有linear。

我之前在灣仔和興買過(係10K log dual pot),但搬完舖之後唔知仲有無。

不見了,連dual pot都只有linear。

我之前在灣仔和興買過(係10K log dual pot),但搬完舖之後唔知仲有無 ...
ckshum 發表於 2015-3-19 10:58

你上旺角鴻江商場麥氏一定有

via HKEPC Reader for Android

如果真係買不到 Type-A,睇下這舊 Post 的 17#。
http://www.hkepc.com/forum/redirect.php?goto=findpost&ptid=1863580&pid=28527103

更新:
手痕 Plot 下 Graph,睇下用 Type B 並聯不同數值電阻的效果。上圖是 Linear scale 的 Vout/Vin,下圖是 db scale。右邊的數值是並聯電阻的倍數,eg.  0.56:100k VR 並聯 56k 電阻。

附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊