家陣有無邊隻平衡充電機比較好用

n 年前玩車仔時買落既 iMax B6AC, 最近唔知乜事神左, 唔肯充電.
都用左七八年有多了, 應該退役.

想買過隻新既, 唔知大家有無好介紹?

我見家陣好多都係獨立火牛既 DC 版, 分開火牛同機, 死一件好過一野死哂.
唔知買番 AC 版好, 定係用 DC 版加火牛好.  
DC 版會唔會要用隻好大既牛至夠力, 我見有 D 講到百幾二百火, 我屋企 D 牛仔, 最盡好似得幾十W.

唔知大家用開乜野充電機?

有舊電腦火牛唔好浪費
BTW,B6好似真系麻麻,唔系好準

早知買呢部試下:
http://item.taobao.com/item.htm? ... ;abbucket=18#detail

回覆 2# samuelsansan

wah...ching 好似睇通我想要乜既.....我就考慮緊呢個品牌既 C610.
內置電源就要 218   
http://item.taobao.com/item.htm?id=43911049722

10A 版本, 幾十蚊包埋隻牛, 又好似唔算貴.
不過, 用 10A 充電, 唔知會唔會好傷舊電, 但 6A 版就無 AC 直插, 要跟隻牛.

其實粒電最大可以用幾多 A 點睇既, 係咪等於番佢放電既量, 例如 4000mAH 就最盡 4A?  
不過, 以前人地教係用 1/3 左右, 咁 10A 豈非又無用?

回覆  samuelsansan

wah...ching 好似睇通我想要乜既.....我就考慮緊呢個品牌既 C610.
內置電源就要 218 ...
Super169 發表於 2015-3-20 21:16

10A 充電是最高支援吧,應該可以自由調充電電流
我個人覺得外接火牛好d,散熱和維修都好d喇!

搞幾搞我都想買   

via HKEPC Reader for TV

回覆 4# samuelsansan

唔該哂 ching, 如果用唔著, 咁可以 買隻 C606 算了.  外置火牛方面, 我本身有隻 5-15V 5A 既牛, 但佢又無講明 5A 係咪 15V 都有 5A (即 75W),  定係只在 5V 時有 5A (即 25V), 攪到唔知買唔買佢隻牛好.

不過你果條 link 果間無細電賣, 我要搵另一檔.  因為我仲想買幾粒細 (約1000mAH) 既 7.4V 電砌野用.

E隻ok   用左幾,年  一千蚊   叉得快又準