鋁窗拉釘

各位師兄,想請教修理鋁窗開關把手連接鋁條的拉釘爛左,是否用普通拉釘槍就可以?應該配咩拉釘,不銹鋼定普通拉釘?要配咩呎寸的拉釘?

1料半粒,用拉釘鉗OK。
通常用普通拉釘,拉手位用分半拉釘,拉BAR位用分25拉釘

各位師兄,想請教修理鋁窗開關把手連接鋁條的拉釘爛左,是否用普通拉釘槍就可以?應該配咩拉釘,不銹鋼定普 ...
qmk292 發表於 2015-3-20 23:28

你最好影張相睇下(dual lock), 手制拉用分半三分兩粒, 拉桿手制之間有幾種, 有上螺絲, 有拉釘, 有膠柱(膠柱放響拉桿同窗框之間), 手制裝好後唔會跌出來。

回復 1 #qmk292

我用不銹鋼拉釘,鋁耐咗個釘頭會氧化。

via HKEPC Reader for Android

回復 qmk292

我用不銹鋼拉釘,鋁耐咗個釘頭會氧化。

via HKEPC Reader for Android
busilogicoo 發表於 2015-3-21 07:40

用不鏽鋼拉釘唔係唔好, 當初我都認為應該用, 伹最後都改回鋁拉釘, 鋁拉釘氧化通常都幾年,易拆易換。
1. 雙金屬電蝕效應問題, 因不銹鋼拉釘與鋁窗鋁柱接觸, 鋁框氧化而爛, 但不鏽鋼拉釘表面仍原好無氧化, 以為好穩固
2. 係好難拆, 好易燒鑽咀, 拆開後連鋁框氧化又係難搞.
3. 唔用氣動拉釘槍, 用拉釘鉗拉幾粒拉到手軟

回覆 5# smallstar
請教一下師兄:
1. 有好多不鏽鋼窗鉸都係用不鏽鋼螺絲收係窗框,好似鋁框螺紋被侵蝕情況暫時都未係好明顯,係咪有d方法防止不鏽鋼螺絲或拉釘與鋁框形成雙金屬電侵蝕問題呢?抑或有其他原因令侵蝕減慢。
2. 依家好多鋁窗公司都寫明採用全不鏽鋼拉釘,咁樣係咪當鋁框被侵蝕至出問題時(>5年)就好難再修而需更換全新鋁窗?如果真係咁又要搭棚會好貴啊!
3. 另外政府是否有規定現修理鋁窗更換舊氧化拉釘時,定要用不鏽鋼拉釘呢?
謝謝!

拉釘與鋁框形成雙金屬電侵蝕問題

加膠墊得唔得呢...

回覆  smallstar
請教一下師兄:
1. 有好多不鏽鋼窗鉸都係用不鏽鋼螺絲收係窗框,好似鋁框螺紋被侵蝕情況 ...
diputs 發表於 2015-3-21 17:45

1. 當近海附近侵蝕明顯比較嚴重, 屋宇署指引既方法係螺絲中間再加膠墊圈減慢電蝕, 但鏽鋼拉釘或不鏽鋼螺絲最後都係上在鋁角或接觸到的地方,無可避免電蝕效應,但要經多年時間才知結果, 驗窗法例都係通過兩三年到, 邊有咁快知結果,
2. 係萬一鋁窗主框被侵蝕時, 若不想換主框, 祗有在窗框邊再加鋁角, 可以唔駛撘棚, 而窗扇(肉) 改細少少就返尺寸, 但美觀方面當然無咁好, 現在如要換主框, 要二級或一級牌才有資格做. 維修就1,2,3 級都可以。
3. 原先指引是要用不鏽鋼拉釘4.8mm 或5mm 不鏽鋼螺絲, 指引修改所以現在鋁拉釘都無問題, 因為有些舊樓從末維修過鋁窗, 鋁拉釘三四十年先嚴重氧化, 五年都驗一次都問題不大。

漏了一項不鏽鋼螺絲
# 好似鋁框螺紋被侵蝕情況暫時都未係好明顯
通常不鏽鋼螺絲與不鏽鋼窗鉸上緊, 這個位置因接近相同金屬而不會有明顯電蝕情況, 但衹要用螺絲枇再輕力上一下就滑牙, 就是不鏽鋼絲牙同鋁角螺紋之間雙金屬電蝕效應,令鋁角螺紋部份氧化, 滑牙後螺絲就容易鬆脫而不安全。

3. 原先指引是要用不鏽鋼拉釘4.8mm 或5mm 不鏽鋼螺絲, 指引修改所以現在鋁拉釘都無問題, 因為有些舊樓從末維修過鋁窗, 鋁拉釘三四十年先嚴重氧化, 五年都驗一次都問題不大。
smallstar 發表於 2015-3-21 18:53

正,之前睇極指引都剩係提不銹鋼鑼絲同不銹鋼拉釘,唔知依家用鋁拉釘都可以。
以前呢度都曾經爭論過不銹鋼鑼絲同鋁拉釘安全問題,好多師兄企係不銹鋼鑼絲個邊唔撐鋁拉釘。