[開箱] 示波七兄弟

新加入的一位兄弟, Rigol DS2072A. 見個朋友買了, 攪到我都中埋毒. 佢真係性價比好高, 相比起當年的Uni-T, 簡直係天淵之別.
雖然已經有6個, 但買件新玩具玩下, 都唔算太過份o既....

示波七兄弟
Rigol DS2072A
Uni-T UTD2102CEL
Uni-T UTD1025CL
Fluke 123
Fluke 97
Tektronix TDS1002 60MHz
Tektronix TDS220 100MHz

舊的6兄弟 (我無咩錢, 大部份都係二手買返來的)

Rigol DS2072A Capture圖

唔好意思, 我唔係有心放毒.....
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

工作需要?
唔係ge話真係…唔知講咩好

via HKEPC Reader for TV

回覆 2# samuelsansan

同感。。。哩啲玩意太貴、太專業,唔適合普通人玩。。。

回覆 2# samuelsansan

工作時就會用Agilent, 唔會用依D.
依D只係業餘玩意.

回覆  samuelsansan

工作時就會用Agilent, 唔會用依D.
依D只係業餘玩意.
vtrchan 發表於 2015-3-21 17:12

請教FFT既用處?

DS2072a反應快過Tek 1002吧?

Vtrchan Ching, 業餘手持示波器有冇好介紹?

回覆 5# ray08

FFT係用來扮下 cheap cheap spectrum analyser

DS2072a反應快過Tek 1002吧?
hknightlife 發表於 2015-3-22 13:56

係丫. DS2072A反應真係好快. 感覺很好. 網上有人流傳, Rigol係幫Agilent做OEM, 唔知真定假?

Vtrchan Ching, 業餘手持示波器有冇好介紹?
bruiser 發表於 2015-3-22 14:06

我果部Uni-T UTD1025CL係多年前以$300買回來. 效果比想像中好, 但如果要度D high voltage o既o野就會用Fluke 123啦 (信心問題). 網上有人話Hantek的手提scope幾好, 但我就未用過, 唔敢比咩意見.