[操作疑難] 請問這放大電路用邊個做主線好

之前問過用多大火牛的電路;
已超支同用好一定好些的料接近完成;
不過可能是一次傾家蕩產的製作;
不過算了;
既然已經做左;
就希望做好些;
主要是想問問;
大家圖中因為喇叭的輸出位沒有落地線;
而係有橋接的兩個AMP IC 做輸出的;
那應該在接外部喇叭前的同軸插;
應該以前定後的 AMP IC 輸出位;
為主軸呢;

小第只係造 LM1875 橋接那部份;
無做前級;
因為小第之前做左三個耳擴;
應該OK;
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

之前問過用多大火牛的電路;
已超支同用好一定好些的料接近完成;
不過可能是一次傾家蕩產的製作;
不過算了;
...
aazz 發表於 2015-3-26 12:09

前會正相輸入好啲, 後面係反相輸入, 但記住左右都要一樣, 唔好搞錯相位, 睇唔到樓塊PCB 板底下走線, 有得睇可以做到更低失真百分比。

前會正相輸入好啲, 後面係反相輸入, 但記住左右都要一樣, 唔好搞錯相位, 睇唔到樓塊PCB 板底下走線, 有得 ...
smallstar 發表於 2015-3-26 15:39

小第只要求零件自然;
沒有想過雜音問題;
又唔想焊雙面板;
所以做單的;

THANKS
人兄想睇或者晚些上載埋;

得罪講句, 睇你幾個 post (之前有回過), 經常唔明你寫/問乜

而係有橋接的兩個AMP IC 做輸出的;
那應該在接外部喇叭前的同軸插;
應該以前定後的 AMP IC 輸出位;
為主軸呢;

BTL, 喇叭係唔會落地,  喇叭咪就係駁 2 隻 AMP IC output。

以下呢張圖會唔會易明 d。 通常用 BTL 有 3 個原因 (1) Drive power x2, (2) Battery supply (3) Single voltage supply instead Dual voltage supply

顯然, 你個 circuit 係 dual supply

如果唔係以上 3 點, 冇理由用 BTL .... 冇記錯你之前砌  Single supply 电路 (output 有 Cap), 今次 BTL, 其實 2 者已選擇錯誤 (要靚聲)

落Audio 靚料只會錦上添花, 你砌過耳擴同現在砌 power amp 有乜關係。
其實你目標係推乜, 幾 W, 乜 load, 乜電源先係先決條件, 反而唔係楝 circuit, IC 先

再者, 淘不是更好, 慳水慳時間

我只係 Electronic DIYer, not Amp 粉, 好叉多嘢唔曉

得罪講句, 睇你幾個 post (之前有回過), 經常唔明你寫/問乜

而係有 ...
GbE 發表於 2015-3-27 01:37

THANKS
人兄
小第想要用最小錢;
去做到適當價錢的野;
淘+運費 應該貴過自己做;
而且會有舊料;
自己砌重可以控制外盒外型;
而且又不須一次做埋電源;
小第可以用住之前的電源先;
等找到合價錢的火牛再做電源;

重有因為上圖有前置;
所以話比人兄知;
我係沒有做前面的電路;
如果要的我會用之前的耳擴;

嘩 !!  啲電容靚到呀      

而係有 ...
GbE 發表於 2015-3-27 01:37

以我了解
佢用RCA 插座做喇叭輸出, 問RCA 中間插針個位接邊一個先 amp 好,  正半波amp 定負半波amp

感覺都係, 多隻香爐多隻鬼,
搞到circuit 咁複雜, 咁多零件
結果未必會更好,

反而少d 零件, 將d circuit 畫得開d, 反而有更好效果