[操作疑難] 老人家屋企電路疑難

話說作日約五時收到電話話老人家屋企跳大制, 開啟大制後仍有部份線路冇電到, 係廚房處包括雪櫃, 抽油煙機, 厨房燈, 煤氣爐及廚房旁一棵燈膽.

我到場後雪櫃已可運作(即係廚房其中一插蘇位有電到), 不知老人家途中有冇再郁d乜. 我再reset水氣制, 另一蘇位亦有電到, 抽油煙機可運作.

只剩下厨房燈, 煤氣爐及廚房旁一棵燈膽冇電到. 睇mcb依三樣野同全屋天花燈位係同一個制, 我開関一次冇改善.

廚房光管我拆左落黎以方便check, 因為燈制開關有LED, 用他筆他燈位火線, 就算息左燈制, 支他筆都著, 只係冇開燈制後咁光. 用他表度有冇220v到但只得五十幾v. 懷疑條中線有問題冇再跟, 叫屋企明早(即今朝)揾水電上去check check.

怪在今朝個水電上黎個煤氣爐已可點火(我不在場), 廚房旁一棵燈膽因我甩過可能上唔實, 佢再上唔實後亦可運作! 我拆下的光管燈佢話壞左 (可能其實冇壞遲d先証實到), 拎左set 新嘅光管燈上黎裝左上廚房天花亦可運作! ! 只收左三舊半(咁平咁嘅@@)

感覺其實係事隔一晚, 廚房天花電路自己好返!!

現係膽心依段電路有乜暗病, 日後變大鑊嘢, 需則loading唔大.........當然可以叫水電再跟吓段線, 但依家運作正常返, 唔知佢有冇心機跟......

請大家比d意見......

其實可能只係 mcb 跳左, 但冇跳到制
斷制再上 已然ok, 唔使寫咁多野

話說作日約五時收到電話話老人家屋企跳大制, 開啟大制後仍有部份線路冇電到, 係廚房處包括雪櫃, 抽油煙機,  ...
hongkongiron 發表於 2015-3-30 14:34

我覺得只係$$嘅題。
收得三舊半,只係Fix眼見嘅問題。
真係要跟嘅話,可能又唔係呢個價啦。

我覺得只係$$嘅題。
收得三舊半,只係Fix眼見嘅問題。
真係要跟嘅話,可能又唔係呢個價啦。 ...
mdws2002 發表於 2015-3-30 15:17

當然......

其實可能只係 mcb 跳左, 但冇跳到制
斷制再上 已然ok, 唔使寫咁多野
lawrencelau1 發表於 2015-3-30 15:15

係我就唔使他左成個鐘, 隔一晚佢自己好返........

回覆  hongkongiron

1. 跳大制:  跳邊個制?
2.  reset水氣制:  之前有無跳?
3. 煤氣爐:  濕電點火? 個爐 ...
thomasc5 發表於 2015-3-30 15:21

1. 跳大制:  跳邊個制?
>>>>>老人家說, 我不確定.
2.  reset水氣制:  之前有無跳?
>>>>>老人家搞左先, 我不確定有冇.
3. 煤氣爐:  濕電點火? 個爐用乜方法攞電
>>>>>濕電去fuse蘇, 我check燈時, 拉左個爐條fuse出黎他過冇斷, 臨走先效返條fuse入去.
4. 光管:  熄燈制,支他筆他邊個位著?  他錶他到 50V,係他邊度?
>>>>>廚房旁一棵燈膽, 他火線, 開関帶LED燈制看見他筆燈有分別.  再他中線他筆亦著但....我懷疑因為其他天花燈同一mcb制下及使用中所影響, 他到 50V就係依個廚房旁燈膽位.
5. 點解你懷疑條中線有問題? 你覺得有乜問題?
>>>>>>估估吓:嗰段線同火線有d short?  本來可以甩曬三個位去跟中線點走向再跟返去電箱中線有冇吊吊揈等~但已入夜亦冇乜工具spare 電線係手, 返正打算揾水電去跟, 所以依個只係估估吓.
5.   "廚房旁一棵燈膽因我甩過可能上唔實, 佢再上唔實後亦可運作! ":   唔太明你意思
>>>>>>水電見個熱水爐ok後, 去拎實個燈膽(E27座), 開燈制就著 (以我理解).

所謂跳大制, 因乜跳, 跳左邊d制等等我未到場, 老人家亦表達不了.

回覆  hongkongiron

回頭氣一定有問題
可能樓上開始滲水? (開頭未必見到)
thomasc5 發表於 2015-3-30 16:29
又走左去又check吓,開左厠所天花燈位睇吓,一拉出黎見有中線係簪玉走左出黎,厨房天花段就冇電到了。可能三條線入同一個簪玉窿所以簪唔實(定日子有功鬆左)。改返兩條線一個簪玉窿(旁邊有spare窿),希望以後唔再鬆。
唔知依個係咪就係故障原因·······

9成青線問題,請師兄得閒檢查一下呢個電路嘅青線,小心火警