八一八USB改大AMP?

這件cheap cheap野寫得500mA,
有無得改大A呢?換線圏?
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

這件cheap cheap野寫得500mA,
有無得改大A呢?換線圏?
魚蛋Strike 發表於 2015-3-31 00:38

無...最多都係改多幾十mA
睇下D9,好係係1n4004,唔係scottky diode驚驚中
唔睇EMI/surge protector, 使用小心

呢隻款,我曾經都玩過一隻……

回覆 2# raywan

見字... 5819.... scottky diode 多......
咁邊樣控制A數?
有1A就好了

回覆  raywan

見字... 5819.... scottky diode 多......
咁邊樣控制A數?
有1A就好了 ...
魚蛋Strike 發表於 2015-3-31 22:41

IC PWM control output power
最少成本改大output, parallel一粒100nF ceramic capacitor響粒capacitor,減少ripple
2) 換左粒e-cap做solid state cap,減少大電流降壓問題,不過要睇下粒diode出到幾多才更換,才有意思
3) 換左5A scottky diode,華輝有
4) 再改就無意義,改到去step 3,已經夠買隻真2A牛
5) 換左間隻switching transformer做 high frequency switching transformer,不過要睇下你用緊咩switching IC

有幾樣零件限制左輸出電流:
開關式電源變壓品都係高頻變壓品對火牛都有磁芯磁通量限制,即火牛物理尺寸(係特定工作頻率及磁芯BH特性下)限制左該火牛的VA,想加大一倍VA一般都需要加大火牛尺寸。
附上電源有Q1作驅動火牛,該Q1的電流規格亦可能不足以支持輸出電流加大一倍。
市電輸入整流後的高壓濾波電容亦可能需要加大容量以提供較平穩的高壓直流電源給電路支持大一倍的輸出電流。
輸出整流的1N5819規格平均電流是1A max,唔用5A schottky diode最好都加多一粒5819並聯,至於輸出低壓電容470uF能多並一粒470uf低ESR電容當然更好,但如果需充電的電器對紋波要求唔高,唔加大電容值都可以。
如果最起碼要改以上零件,你話值唔值得,同個膠殼內有無足夠空間呢。

有幾樣零件限制左輸出電流:
開關式電源變壓品都係高頻變壓品對火牛都有磁芯磁通量限制,即火牛物理尺寸( ...
diputs 發表於 2015-4-1 08:56

唔知你識唔識野,diode in parallel 會有問題, diode internal resistance 唔係粒粒都一樣
e.g 2A output =/= 1A diode*2 一定會出事
2) 加大電容值對ripple係無大幫助,唔好成日睇人地咩都改大cap,換cap之類post,話電流會加大,如果係得,我一早叫樓主加粒1F supercap響output度啦
capacitance同switching frequency有關,大電容值只係相對少輸出電流有幫助,high switching frequency 對幾大電容值電容全無幫助,反而電容因此發熱, 還有,大電流輸出=/需要大電容值電容,例子,電腦火牛12V output 有幾多A?成20~40A,唔通需要好大電容值電容,只係需要match返frequency就可以,ripple大少好多時都係睇下成本/要求,加大電容值係無意義的,L 同Pi filter可以令ripple 有所減少,但係要識計數
開關式電源變壓品都係高頻變壓品對火牛都有磁芯磁通量限制,即火牛物理尺寸(係特定工作頻率及磁芯BH特性下)限制左該火牛的VA,想加大一倍VA一般都需要加大火牛尺寸。 不一定
只要switching frequency 加大就可以,不過需要transformerQ值配合,現在火牛輸出功率已經同大小無咩關係,因為功率提升同時,switching frequency一同提升就可以,當去到某個功率/尺寸大小時候,提升switching frequency令火牛成本已倍數上升

回覆 7# raywan

無咩位加咁多parts..... 真係吹完水post

大家都咁認真,比我就答樓主唔得算了。
把樓主的問題改一改,問一部5人的士可唔可以改成坐10人。最直接當然係唔得。但實情又未必,你可以話切開部車,拉長條車陣,加多兩排位。最好就換副大D既偈,如果換個闊D既內籠就再坐得舒服D。不過搞咁多野,不如揾部小巴

多謝師傅指點,知道diode或bipolar transistor d內阻會唔同,所以好多電路並聯該類零件時都會加入均衡電阻,但樓主只係話想有1A輸出,就算兩粒5819有內阻有少許差別,極可能最嚴重會一粒流過8成電流800mA,另一粒流兩成200mA,就算單用一粒5819都只會用盡規格,唔會出大問題,用兩粒係保險而已。另外我亦有講輸出電容或者可以唔使加大,只係加大輸入工頻整流後果粒高壓濾波電容容量,果粒電容量加大應對該電路高壓直流電源電壓在輸出增容時有平滑作用,如師兄們覺得小弟有錯,請多多指教,我都係上黎拋磚引玉,想向師兄們多多學習而已,自知唔識野,但人誰無錯呢?請raywan大師傅多d指點,有錯隨便插