[操作疑難] 修表放大鏡應該用幾多倍?

出面見到有3x 5x 10x 15x眼罩,其實係咪3倍就够呢?如果近視要唔要買高倍數d?

睇你修乜位置,有的位重要用顯微鏡,
我一般用3倍同15倍
唔係叫眼罩,我地叫放大鏡,影帶。
有眼鏡可多配鋼線(圈頭),眼鏡專用夾

想知一下行情:請問邊度買同大概幾錢?
單眼定雙眼?

睇你修乜位置,有的位重要用顯微鏡,
我一般用3倍同15倍
唔係叫眼罩,我地叫放大鏡,影帶。
有眼鏡可多配鋼 ...
snlworld 發表於 2015-4-3 14:29

我係想學下d普通野,裝拆機械表,抺油。我上tb search到個名係叫放大鏡眼罩,一般係單眼果隻,有幾種倍數分,有d有條鐵線圈住,比你帶在頭上吧。什麼位置要用到顯微鏡呢?咁細微既應該係好複雜既表吧。

想知一下行情:請問邊度買同大概幾錢?
單眼定雙眼?
Joe_Black 發表於 2015-4-3 15:15

tb有賣,幾元一個都有。不過唔知好唔好。出面街見過賣幾十元一個,唔太知有乜分別

如無記錯,以前d修錶師傅叫佢做 '牛眼',放大倍數約15~30
http://item.taobao.com/item.htm? ... a-9d59-f88676aadd20

我係想學下d普通野,裝拆機械表,抺油。我上tb search到個名係叫放大鏡眼罩,一般係單眼果隻,有幾種倍數 ...
dolbysnoopy 發表於 2015-4-3 15:37

睇你只眼好唔好,唔係所有位都要用顯微鏡
我買放大鏡(影帶)會去 南興鐘錶材料 油麻地白加士街117號。好多專用工具,的瑞士放大鏡係用玻璃,
TB,鴨寮街果的用膠片代替玻璃,對正中間先睇得清楚,邊小小都睇唔到。

via HKEPC Reader for Android

我買放大鏡(影帶)會去 南興鐘錶材料 油麻地白加士街117 ...
snlworld 發表於 2015-4-3 21:59

謝謝,下次去油麻地睇下先。

我買放大鏡(影帶)會去 南興鐘錶材料 油麻地白加士街117 ...
snlworld 發表於 2015-4-3 21:59

油麻地南興,~~ good ~~