[操作疑難] 更換電批鋰電

12v電批叉唔到電, 同1牌子已經死左幾粒電,原廠買電要250@粒,拆開粒電發現3粒18650串聯, 度完之後得1粒電有1.9v, 其他2粒都係0v, 想問下有冇師兄知邊度有得換電連焊接?自己冇信心diy

12v鋰電

拆左見到3粒18605

d接點好似好複雜

用3星電, 但唔知點解都係好易死

多謝意見
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

ching 住邊頭,如果黃大仙又唔急住用既可以幫你點焊

電池自備 (我都仲有d 三星20R 後備既)

淘寶D代用電都好平,又齊款,代用電買過Bosch,紅M,甚至十幾年前款,B&D電批代用電,都唔駛一百人仔,唔一定要自已DlY,更有DIY電池殻同保護板賣潻

再補充少少,有D淘寳店可代工點焊同轉用日本高容量動力電池

福仁二樓

好似無保護電路

跌到 0 V,睇怕係餓死咗粒電,長時間唔用都要定期充吓電,間唔中充完電留係充電器長少少時間可能會有幫助,因有啲充電器唔係真正平充電可能會有某粒電池充電特別慢唔夠滿,重複多次使用後有機會某粒電池過低電壓而無法充電

有興趣可以check吓整個電路standby current,睇吓唔用時會唔會耗電,從而估計唔用多久要充電,尤其是線路有輕微短路唔用都耗電好多

跌到 0 V,睇怕係餓死咗粒電,長時間唔用都要定期充吓電,間唔中充完電留係充電器長少少時間可能會有幫助, ...
digiman 發表於 4/4/2015 13:45

因該唔係餓死,而係鑽頭曾經受過不必要的扭停,大電流通過電池內部極位的踫銲位,導致開路或內阻增加
我曾經將一粒 0V 的18650 拆開頂帽蓋,短接內部薄膜有火花

因該唔係餓死,而係鑽頭曾經受過不必要的扭停,大電流通過電池內部極位的踫銲位,導致開路或內阻增 ...
BT 發表於 2015-4-4 16:06

如果係操死一係部機太雞唔識cut電,一係操作不當,換電池都唔係辦法﹛樓主話已經死過幾粒電

唔識cut電就換過枝批,成日大扭力操作就換impact driver比較好囉