換分體冷氣個風擺摩打

之前個摩打已經壞壞地,打電話問信興想買個摩打,但佢地話冷氣零件唔會賣,冇計,於是上TB買定,但嗰時仲用得所以冇換住。

前一兩日check漏水搞完之後個摩打死得喇,個風口吊吊揈, 一定要換,因為個color code唔同,唯有check ohm之後撞,咁啱好彩大家都係第一針係common,2-5針係順序,一駁番個插頭就攪掂(日本仔用PH2.0插頭,手上又冇,唯冇駁線)。

用他錶度吓,舊摩打大約240 ohm per coil而新摩打係120 ohm per coil,計一吓個電流會由50mA變為100mA per coil,查埋service manual, motor driver係uPA2003C,可以推得倒300mA per coil,咁應該OK。

原本color code (1-5腳順序):
棕( Common),紅,橙,黃,粉紅

新摩打color code (1-5腳順序):
紅(Common),橙,黃,粉紅,藍

同電阻color code一樣排序,我估粉紅代替綠色可能因為綠色係代表水線,所以唔用。

新舊摩打:

換好咗:

拆舊摩打(D牙蝕咗同有D牙掃咗):
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

最怕新玩具電線唔同顏色要估

Good, 上少粒縲絲
部抽濕機一買番嚟個風擺動作已唔靚, 某個位會 chock 一 chock, 2 年後個濕度 sensor 似乎出問題, 不過未驗證, 又未知係電阻 or 電容 type .... 一次過淘番嚟大修

Ching, 個戶內分體機外殼怎樣拆?
我部是舊款日立牌,  無燈著, 完全無反應.

謝謝!

之前個摩打已經壞壞地,打電話問信興想買個摩打,但佢地話冷氣零件唔會賣,冇計,於是上TB買定,但嗰時仲用得所 ...
wyhui5124 發表於 2015-4-6 16:08

淘寶有,不用改

Ching, 個戶內分體機外殼怎樣拆?
我部是舊款日立牌,  無燈著, 完全無反應.

謝謝! ...
myPC 發表於 2015-4-7 22:55

通常D鑼絲會有D膠塞塞住,部部機唔同,要搵。

淘寶有,不用改
yutim 發表於 2015-4-8 00:36

之前買嗰時睇只見倒全部都插頭都係XH2.54(睇相only),冇個似PH2.0插頭的摩打,。而且TB D摩打條線老練咁長,一定要cut短, 同松下100%一樣的我就搵唔倒了。

好似用新摩打新齒輪
換左舊摩打壞齒輪
用返舊摩打
唔駛打茅波

之前個摩打已經壞壞地,打電話問信興想買個摩打,但佢地話冷氣零件唔會賣,冇計,於是上TB買定,但嗰時仲用得所 ...
wyhui5124 發表於 2015-4-6 16:08

C兄   .....

其實可唔可以剩係配返GEAR?