改造/改良風扇

由於節能/成本問題,風扇使用普通induction transformer,長時間使用,火牛發熱量驚人,早幾日開左幾個鐘,隻牛牛已經開始變成"火"牛了,溫度上升到60~70度,所以決定由induction transformer 改成switching PSU
去片:
主角:Origo DFAT0150F

風力增加左,efficiency提高不少 火牛已經不發熱了
火牛bye bye

1 fan Speed low<3 W
2 fan SPeed Hi 18.6 W

拆開隻牛睇睇,可能有驚喜

拆開隻牛睇睇,可能有驚喜
lunxg 發表於 2015-4-10 00:44

已經打開過check過下,線路正常,係O的cap 縮左水,不過風扇PCB上有粒cap,就算數
full load降壓都係得0.3~0.4V,算係唔錯左,講緊係100~110% rating power,相對induction transformer來講,full loading有2V~4V降壓,火牛熱到hihi,長開一定火災

我講緊你拆出黎果隻繞線牛,如果你唔會reuse的話爆開佢睇睇

我講緊你拆出黎果隻繞線牛,如果你唔會reuse的話爆開佢睇睇
lunxg 發表於 2015-4-10 10:47

會有O的咩睇呢? copper wire and iron plates?

會有O的咩睇呢? copper wire and iron plates?
raywan 發表於 2015-4-10 10:52

可能唔係COPPER

回覆 6# lunxg

我估唔會,有可能唔係100% copper wire,唔pure copper wire就有可能
Al wire係做唔到induction

回覆  lunxg

我估唔會,有可能唔係100% copper wire,唔pure copper wire就有可能
Al wire係做唔到ind ...
raywan 發表於 2015-4-10 11:49

大陸好易買到鋁線變壓器WO. 效率差發熱量大
但係都做都變壓效果
點解話鋁線做唔到INDUCTION呢?