香港 d 五金鋪食水真係 "深不見底"..........

一條花蘭螺絲

m12 淘寶都只係 rmb 20

但係我今日行過見到有鋪頭 m5(or m6, 大約係果個 size), $46

唔使人工舖租呀? 尤其係舖租
我朋友係唔算旺的地方開小食店, 每日開舖到收舖, 頭百幾個餐都是要黎cover舖租伙記人工水電, 超過呢個數先係自己同老婆份人工同講緊賺錢

講番五金舖, 佢地可能入埋D左貨要幾年先買得出, 有D可能仲係死貨, 呢D都係計算在成本之內

唔使人工舖租呀? 尤其係舖租
我朋友係唔算旺的地方開小食店, 每日開舖到收舖, 頭百幾個餐都是要黎cover舖 ...
peterma 發表於 2015-4-15 01:14

幫人交租咁偉大既任務
靠你了

幫人交租咁偉大既任務
靠你了
wongsimon 發表於 2015-4-15 01:20

大家都係咁話啫, 你都幫人交緊租, 一樣辛苦哂你

大家都係咁話啫, 你都幫人交緊租, 一樣辛苦哂你
peterma 發表於 2015-4-15 01:26

我去tb買,交小好多

我去tb買,交小好多
wongsimon 發表於 2015-4-15 01:31

你平日冇去街市超市、出街食飯, 日常買衫什物, 買甚至用手機電話咩?
就算TB買野, 本地運費都係幫人交緊租

貴在鋪租,taobao 係大陸只要租個有快遞方便收件既地方就可以散到貨

以前唔知有平野就硬食,依嫁只要件野貴過香港賣既價150%以上都係淘算

香港d 業主真係.... ,一味加加加,寧願吉空都唔肯平d 租俾人,我以前係大角咀租個位無租之後等左成年先有人再租

加租理由永遠都係話 "其他業主都加喇,已經加得少"

你平日冇去街市超市、出街食飯, 日常買衫什物, 買甚至用手機電話咩?
就算TB買野, 本地運費都係幫人交 ...
peterma 發表於 2015-4-15 01:35

講緊個客去買粒螺絲

至於賣螺絲果個點比地主折磨,mok剝,唔關我事

講緊粒螺絲呀
wongsimon 發表於 2015-4-15 01:37

我只係想講, 香港你做緊乜野的消費行為都係同對方比緊舖租的啦

幫李生搵錢搞旺香港,租點都要幫人交