座廁的選擇

廁所水箱裂咗,冇辦法都要搵人換,其實幾個牌子分別大唔大(Kohler, Toto, Roca)?

問過其中一間樓下間水電舖連工包料報價換要3500,牌子係Roca(嗰陣冇問型號,只見倒佢舖頭有件貨係dama senso)算唔算貴?

Roca 零件唔平, TOTO 應該平D.

Kohler, Toto, Roca 大牌子都差唔多, 自己睇款吧, mk 會多好多, 同平d
但買之前搞清楚自己屋企高定低咀, 唔好買錯

回覆 1# wyhui5124

工藝唔同, 瓷面密度唔同, 吸水率唔同, 沖水設計唔同
同一個牌子, 唔同型號/唔同產地, 工藝都會有差距

簡單講:
瓷面密度影響易潔程度
吸水率影響到會唔會殘留異味
沖水設計最易理解, 就係影響到沖得乾唔乾淨, 另外虹吸式沖水同直沖式分別影響到沖廁水聲音量   (虹吸式仲有好多種)

其他方面就係外形, 坐位高度/寬度/形狀 影響到坐o既舒服程度

最後, 最重要係啱唔啱裝  (排水位係高咀/低咀/地去水)

至於價錢, 俾個參考價你, 5年前係 800蚊裝工, 而家幾多唔清楚
總價計算應該係座廁賣價+配件+送貨+裝工

如果你問 ROCA 好唔好? ROCA o既複合木廁板非常好, 西班牙原產o既座廁都 OK, 5 年前南海生產線o既座廁就一般貨色  (相隔 5年有無改善就唔知啦, 已經無喺行內 6-7年)

家人用緊Roca,
除左坐板前面2粒膠塾爆左外!
(原裝每粒$10換左新)
其他都好OK,
產地係大6!

家人用緊Roca,
除左坐板前面2粒膠塾爆左外!
(原裝每粒$10換左新)
其他都好OK,
產地係大6!
...
big_nature 發表於 2015-4-19 09:53

請問師兄係邊道有呢D膠粒墪賣,我個ROCA廁板爆左3粒

請問師兄係邊道有呢D膠粒墪賣,我個ROCA廁板爆左3粒
Vincent2006 發表於 2015-4-19 11:18

去番灣仔Roca shown room!

用緊Kohler 三年前係旺角潔具店剩買座廁$1400包送貨.
當時大樓做緊全幢換渠,叫承建商順便換埋,報價$350包埋改外牆座廁入水位