問FM電波鐘

見到有隻電波鐘,話用FM就可以,每12小時sync一次
有無人用過得唔得?

groupbuyer.商業.香港/zh/deal/everest_pacific_04052014

FM 收音機用RDS signal 校鐘, 十幾年前已經有.

用緊TB貨收大陸發射站,門口向南屋背向北有山,廳牆東北兩邊冇窗,接收都ok完全冇問題

用緊TB貨收大陸發射站,門口向南屋背向北有山,廳牆東北兩邊冇窗,接收都ok完全冇問題 ...
digiman 發表於 2015-4-18 11:52

我都喺用紧大陸电波鈡

原來咁堅, 但會否行咗夏令時間 ?

原來咁堅, 但會否行咗夏令時間 ?
GbE 發表於 2015-4-19 02:50

這個係AM,唔係FM!

好似係收香港本地FM電台的RDS訊號
但無講收那間電台及用那個頻道

不過以手機聽FM收音機經驗
要窗口位先聽到收音機

查下用乜頻,係咪支時BPM

radio clock 有幾十個標準的,我之前買過一隻WWV/MSF/JJY既RADIO CLOCK,香港完全用唔著

http://en.wikipedia.org/wiki/Radio_clock

仲有,好些有埋無線溫度檢測的

回覆 7# YES_MAN

佢個鐘唔係RDS,

RDS 我用左十幾年(收音機:ATS-909),試過電台唔記得較鐘,差成幾個鐘都試過,始終RDS 唔係必然提供的SERVICE

電波鐘一般係指 radio clock ,或叫radio controlled clock,係指有專用既台發射AM訊號,比一啲有接收既鐘校準。

RDS係FM既digital information format,當中既digital information有時間,所以可以兼職做時間校準。

Radio clock好處係一個發射站可以覆蓋好大範圍,例如山區、漁民作業就用得著,但因為AM,體積細時天線所限會收得差。

RDS用FM,基本上只有市區用得到。