想請教下主力牆側邊可以鑽幾深牆

牆厚 6 吋

10000000000% 肯定係主力牆 (入伙果陣已經知係主力牆, 因為知道一定唔拆得)

因為房間細小, 所以要係側邊開窿
而家好似係鑽左大約 3 cm 到, 之後好似鑽唔到
因為時間都已經唔早, 而且個位置都唔易用力
所以頭先停左

而家就係想請教下, 係唔撞到鋼筋既情況下
有無可能鑽到 50-60mm ?

同埋都想問下, 而家都鑽到 3cm 啦
有無可能鑽中鋼筋都仲鑽到 3cm 咁多呢?

另外又想問下, 其實打斜鑽入去, 再落內拉爆
又有無問題呢?

thx

主力牆當然鑽到5,60mm啦,不過中鋼根好平常,最好揾隻金屬探測睇左先,中左鋼根未必可以打斜鑽得入,如果中鋼根我既做法係鑽過第2個,不過唔好喺舊窿既水平及垂直位置再鑽

via HKEPC Reader for Android

這個問題呢……當然要等磚葉大C現身回覆啦

主力牆當然鑽到5,60mm啦,不過中鋼根好平常,最好揾隻金屬探測睇左先,中左鋼根未必可以打斜鑽得入,如果中 ...
fire889 發表於 21/4/2015 07:49

唔係呀, 而家係講緊係 "側邊" 果 6 吋度鑽呀

唔係呀, 而家係講緊係 "側邊" 果 6 吋度鑽呀
LoveMariahDayAn 發表於 2015-4-21 08:29

點側邊法? 環境描述不足.. 跟本唔知你想點
Btw,  看你開POST 的時間...當時的時間何止唔早.. 直頭係夜.. .
唔好咁夜鑽. .. 好多人要訓的

而家就係想請教下, 係唔撞到鋼筋既情況下
有無可能鑽到 50-60mm ?

百份之一百可以

同埋都想問下, 而家都鑽到 3cm 啦
有無可能鑽中鋼筋都仲鑽到 3cm 咁多呢?

鑽中鋼根都要睇下鑽中全條……半條……定係啱啱中邊……

另外又想問下, 其實打斜鑽入去, 再落內拉爆
又有無問題呢?

正義之仕會講:當然唔可以……不過好多時係寬己嚴人

我此等答案都是借助google大神……本人沒有半点經驗……

正常, 牆鐵cover25mm 加批蕩幾個. 30mm係咁上下.

牆厚 6 吋

10000000000% 肯定係主力牆 (入伙果陣已經知係主力牆, 因為知道一定唔拆得)

因為房間細小, 所 ...
LoveMariahDayAn 發表於 2015-4-21 01:32

師兄,
個洞直徑幾大呀?用乜電鑽呀?

如你用人力鑽嗎? 咁就痛苦D鑽埋佢
油壓鑽正常都鑽到

我覺得樓主係講緊係主力牆上偷位
即係以呎計嘅空間。

希望我估錯喇。

點側邊法? 環境描述不足.. 跟本唔知你想點
Btw,  看你開POST 的時間...當時的時間何止唔早.. 直 ...
kamcm 發表於 21/4/2015 08:49

道主力牆 6吋 x 十幾尺

而家鑽既係果 6 吋

尋晚我係七點幾停手
去到十一二點先停?

你地真係當我傻架?