奇怪的音樂盒問題………

有一個BB用吊起嚟轉轉嗰啲音樂盒仔。
寫就係用1.5V X 2 AA電池。
但係就好奇怪,入兩粒LR6電池,可以開著,去到無電嗰陣(其實都仲著,但係音樂已經走晒音),我度咗下電壓,低於2V。
咁奇怪嘅問題就係,唔知點解,我入兩粒BPI 2700mAh嘅電池入去,佢係無反應,開唔著。
入兩粒YUASA 2500mAh嘅電池落去,就時得時唔得。
雖然,我知充電電池嘅標準電壓係1.2V,但係夾埋都叫高過2V啊。如果話啟動電壓要大於2.5V,但係快無電嗰兩粒LR6電池,都仲可以著到,但係何解充電池就好似完全無電咁唔著到呢?

唔知有冇師兄有呢方面嘅經驗呢?

回覆 1# mdws2002

我估係充電電池比唔夠電流。

係咪平頭电,正極接觸不到!

回覆  mdws2002

我估係充電電池比唔夠電流。
高登阿伯 發表於 2015-4-21 21:44

充電電池電流應該都唔細啊?

係咪平頭电,正極接觸不到!
kwso888 發表於 2015-4-21 21:55

唔係18650,唔關呢方面事。

用個可變電源
校個電壓去試咪一清二楚

我估係因為電壓問題,有啲ic要指定電壓先可以開始作,但運作後係可以容許電壓低啲都得,以前剛開始嘅led電筒,開著電筒可以扯到電池完全冇電都得,但當電池唔夠電壓係著唔到機

乾電池唔用一陣會回複較高電壓,一有負載就下跌好快,所以先有錯覺以為同樣電壓點解一個得一個唔得

我估係因為電壓問題,有啲ic要指定電壓先可以開始作,但運作後係可以容許電壓低啲都得,以前剛開始嘅led電 ...
digiman 發表於 2015-4-21 23:37

同意 !

我估係因為電壓問題,有啲ic要指定電壓先可以開始作,但運作後係可以容許電壓低啲都得,以前剛開始嘅led電 ...
digiman 發表於 2015-4-21 23:37

咁樣,即係屋企啲充電池完全無用武之地啦。

回覆 9# mdws2002

逢係用兩粒AA電嘅電器都要留意改用充電池會唔會唔夠電壓啟動,以前公司買過幾部用兩粒AA電嘅DC仔用充電池好快冇電,之後再買AA電DC機要買用四粒嘅先可以正常用充電池