有無師兄識得換舊底板電容

一號機flash BIOS 瓜左, 於是拎後備版出來
點知唔小心撞歪cap, 想屈翻正 => cap 斷腳(好黑仔)
(呢個cap的兩隻腳比其他cap的都長, 所以先可以屈斷腳)

後備版為 GA-P35-DS4, 仲幾新淨, 唔想浪費
請開個價, 或建議邊到維修.

搭問.. 有無人有 BIOS 編程器? 用來救翻一號機底版BIOS

點知唔小心撞歪cap, 想屈翻正 => cap 斷腳(好黑仔)
(呢個cap的兩 ...
q_p 發表於 2015-4-23 22:23

固態電容嚟喎, 甩左邊粒??? 有冇相睇??

問埋你, 一號機 乜型號嚟???睇吓你係serial flash定係舊式eeprom

回覆 3# chinwah

上圖為 GA-P35-DS4 (請放大查看, cap 上寫住: 754 101 16V)
PC1: Asus P5Q-EM, BIOS Chip: WinBond 25X80VAIZ, DIP8, SPI

回覆  chinwah

上圖為 GA-P35-DS4 (請放大查看, cap 上寫住: 754 101 16V)
PC1: Asus P5Q-EM, BIOS Chip: ...
q_p 發表於 2015-4-23 23:27

ASUS版唔係有Crash Free嘅咩?

ASUS版唔係有Crash Free嘅咩?
mdws2002 發表於 2015-4-24 10:00

試過一次windows入面update賴嘢要去漢科自此之係唔敢貪方便啦

試過一次windows入面update賴嘢要去漢科自此之係唔敢貪方便啦
digiman 發表於 2015-4-24 11:26

Crash Free唔係呢樣喎。
我都試過一次奶嘢。
係Windows Server入面用Asus個Program嚟Update,跟住個BIOS就炒咗。

跟住用隻BIOS,入住佢個BIOS,插落去開機,唔記得咗按邊個制。
佢會自己更新返個BIOS落去,跟住就可以正常咁開返機啦。

我技術冇咁好, 不過我識一個叔伯, 筲箕灣整電視整左廿幾年, 佢技術黎講, 濕濕碎

佢收你幾錢我唔知喎? 總之筲箕灣海富街, 東亞電視維修, 希望幫到你

底版一粒半粒電容,比我就用條幼銅線short埋佢博一博.

via HKEPC Reader for Android

樓主, 可以唔駛理粒電容...

少咁粒都好大機會仲正常用到

唔好聽人講什麼SHORT 埋佢... 條友SHORT 的...

底版一粒半粒電容,比我就用條幼銅線short埋佢博一博.

via HKEPC Reader for Android
hardness 發表於 2015-4-24 16:46