浴室發霉 怎樣徹底解決

看過好些人家的厠所厨房,好像沒發現類似的現象
但是好幾個親友都説,他們的浴室都有類似的問題
用過長效的玻璃膠,過一段時間還是復發
是不是裝潢時候用錯了不防水的材料引起的呢

能不能用防水漆把整片墻面粉刷一次呢

附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

日子耐系咁 , 一系換玻璃膠, 一系重手D - 大裝修 .

我試過用洗石水,洗得很乾淨變回白色!

用法:用刷點D洗石水,然後慢慢擦,之後過水!

洗石水油漆舖有售!

長開浴室寶抽濕唔知得唔得...(說笑而已)

另外好似有隻"防霉xx膠"可填番的磁磚"啦"位...未用過效果唔清楚...

用漂白水大洗完有排都唔會起,
不過厠所/浴室始終都係潮濕,冇辨法完全根治

長開浴室寶抽濕唔知得唔得...(說笑而已)

另外好似有隻"防霉xx膠"可填番的磁磚"啦"位...未用過效果唔 ...
lays 發表於 2015-5-5 18:27

我試過防霉xx膠(白色), 開頭整完好靚, 但係大概兩個月後D邊邊位都係照起霉.

我試過防霉xx膠(白色), 開頭整完好靚, 但係大概兩個月後D邊邊位都係照起霉. ...
iamgozilla 發表於 2015-5-5 18:45

係磁磚表面點都易清理過係入面條"啦"掛 

用威猛先生清唔清到...

換膠最好,如果唔係漂白水過夜後好易洗

用厠紙浸漂白水貼在發霉的地方過夜,第二朝沖洗乾淨,
有一排都唔發霉。

可以試吓瓷磚防霉填縫膠,唔係玻璃膠,粉狀的!
用係地磚5年都冇發黑或霉,仍然好白,浴室未試過