充電池一問……

Ni-MH電擺得耐唔用,係咪都會自己打柴㗎?

是緣屋企啲香口膠電池,都應該擺咗超過十年有多。
只因近期又攞返啲MD機出嚟玩,所以,又要用返啲Ni-MH電。

攞返部GP叉電機出嚟叉電,發現有部分電都叉唔起(閃紅燈),用個錶Check一Check,電壓得返0.01V不足。
係咪因為擺得太耐無用嘅原因,佢自己走晒啲電,瓜咗?即係第日就算唔再玩嗰陣,都應該隔一段時間攞啲電出嚟差差?唔係就好快打柴?

如果我仲有啲未開封嘅「新電」,係咪都會對同一問題?

有冇師兄有呢方面嘅經驗呢?

因為當年的NiMH電個self discharge快,就咁唔理佢都會放哂D電(仲十幾年添),但可以試吓用一粒1.2V正常NiMH電+/- parallel粒壞電,令佢個電壓回升番先,先再入义機,但唔一定得,因為成十幾年,只係博一博,就算得,個容量都唔會足。

試吓用一粒1.2V正常NiMH電+/- parallel粒壞電 ...
wyhui5124 發表於 2015-5-10 15:07

請問是指 正接正/負接負, 還是 正接負/負接正? 大約要連接多久?
另外, 我有一些東西的鋰電也是擺耐了不能用, 可否用相同方法試?
安唔安全? 會唔會爆?

因為當年的NiMH電個self discharge快,就咁唔理佢都會放哂D電(仲十幾年添),但可以試吓用一粒1.2V正常NiMH電+ ...
wyhui5124 發表於 2015-5-10 15:07

電池就已經救返,叉得返起。
不過就未有test佢仲有幾多mAh。

請問是指 正接正/負接負, 還是 正接負/負接正? 大約要連接多久?
另外, 我有一些東西的鋰電也是擺耐了不能 ...
chunix 發表於 2015-5-10 17:46

除非粒電入面已經變壞到dead short circuit,否則唔會行倒咁大電流,仲有擔心的話可以用DC Variable Regulated Power Supply set 恆壓同限流去charge(正接正/負接負),通常唔駛半分鐘就會回覆個open circuit voltage (主要俾個charger detect倒粒電)。

我都有D放到0V的NiMH電,因為0V時間太長,所以就算义得番個內阻都係高,但用得唔好嘥,放落遙控道又可以繼續用。

除非粒電入面已經變壞到dead short circuit,否則唔會行倒咁大電流,仲有擔心的話可以用DC Variable R ...
wyhui5124 發表於 2015-5-10 20:18

我都係見用得唔好嘥,先唸方法充返起佢。
我係用一個Ni-Cd嘅香口膠充電器將粒電充一陣,然後轉返GP嘅允電器,佢又可以充得返起囉。

回覆 5# wyhui5124

謝謝師兄指導, 依你的指示成功救回了3粒擺放10年的 GP2700mAh NiMH電, thx!

我都有D放到0V的NiMH電,因為0V時間太長,所以就算义得番個內阻都係高,但用得唔好嘥,放落遙控道又可以繼續用。

http://www.alididi.info/n49625c27.aspx

上網搵的救電方法,唔知可唔可用,手上有很多廢 NiMH 電未得閒玩...

上網搵的救電方法,唔知可唔可用,手上有很多廢 NiMH 電未得閒玩...
tomchen 發表於 2015-5-11 11:36

我屋企都有幾粒Sanyo 2500,等我都試下先……

我都有D放到0V的NiMH電 ...

謝謝指教. 但想再問 鋰電 擺耐了不能用是否可用相同方法試?
有些用鋰電的舊電話/相機/電鑽之類的, 擺耐了充唔到電, 買新電一來唔值, 二來有錢都未必買到對應型號.
無電就等如多一件電子垃圾, 對荷包同地球都唔好.
最好d電可以類似AA/AAA電甘統一規格.