請問螺絲M幾係點定義?

例如圖中屬M幾?

唔該晒

M幾一般係用係機絲machine screw,上已有螺紋孔配件如螺絲母等。M可能係代表Major diameter即螺絲外徑,尺寸如下表,重有有d相同外徑機絲有分標淮(粗)牙同幼牙等

你附上照片果粒叫鋼牙螺絲Self Tapping Screw,一般公制用Ø幾或英制幾號表示如Ø3.5X25或#6X1"都係表示螺絲直徑同長度

回覆 2# diputs

M係代表Metric,ISO公制牙。

回覆 3# 高登阿伯

多謝指正

回覆 1# pka

呢種螺絲唔係ISO公制牙,無M幾呢回事。

呢種係用號數分。

https://www.boltdepot.com/fasten ... crew-Size-Chart.pdf

要配這比較細螺絲膠塞的話
請問應該點選配

謝謝

回覆 6# pka
原排膠塞有個牌仔同兩個指示孔,上面有講配用螺絲尺寸同號數,大孔係鑽咀呎寸,細孔係螺絲尺寸。

圖片係偷digiman兄嘅圖:

回覆  pka

呢種螺絲唔係ISO公制牙,無M幾呢回事。

呢種係用號數分。
高登阿伯 發表於 2015-5-12 14:52

萬惡嘅淘寶係叫M幾咁架
http://s.taobao.com/search?q=m5% ... 09.5803581.d4908513

回覆 5# 高登阿伯

Pan, Oval, Truss,香港通常點講?
我淨係知Flat通常叫平頭。。

標準公制螺絲,牙密啲同淺啲。相對英制螺絲,疏啲同深啲。淨係知咁多。
不過好難咁樣比,因為公/制直徑根本唔同。。

#1 算係鋼牙同木牙?普通五金舖好似好難買到木牙螺絲。。姨媽家私果啲木牙螺絲,啲牙深啲同利啲,感覺上會扭得實啲。

回覆 8# digiman

啱啱偷圖就比你捉到。
M幾呢個叫法其實係包括尺寸同ISO公制牙,所以非ISO公制牙唔可以咁叫。唔只淘寶,大陸好多都係咁亂叫。