[操作疑難] diy換淋浴水龍頭問題

自己買左個水龍頭番黎換
教學睇晒識點換但係因為換水龍頭的偏心接管時
發現舊的實在太舊,用扳手想扭出黎個時
入面成條水喉係度轉反而個偏心管冇扭出到,唔敢再扭落下
如果扭落去左牆入面自己搞唔到個條水喉既接口係咪會扭開左自己救唔番架?

我諗應該係舊個個水喉膠布卡得太實

請問咁既情況下想換偏心接管可以點搞?

可以上圖 ?

你應該係扭鬆咗牆入面嘅內外牙短仔, 唔係扭鬆條喉, 通常換龍頭係唔換條偏心接管(6轉4之字)嘅, 因為免生意外(扭傷/扭鬆牆內其他配件而漏水)

如果係都要換, 一個唔好彩傷咗入面啲配件而漏水, 到時俾錢人作牆換配件或喉再補瓷磚, 你會唔會駁, 我就試過幫個客換而整傷啦, 最後係要作牆整

你應該係扭鬆咗牆入面嘅內外牙短仔, 唔係扭鬆條喉, 通常換龍頭係唔換條偏心接管(6轉4之字)嘅, 因為免生意外 ...
apache-s 發表於 2015-5-17 22:47

樓主可能已經扭鬆咗支短仔了

扭返實就ok, 唔好成條短仔拆嚟重裝

扭返實就ok, 唔好成條短仔拆嚟重裝
apache-s 發表於 2015-5-17 23:38

都唔一定扭返實就得, 有機會會漏水, 一鬆左已經要拆出黎, 再上水喉膠布再上返去

兩樣做法風險自行評估, 無話邊樣好啲, 視符拆嗰時嘅情況, 呢樣睇經驗啦

如果拆出嚟喺裝之前可以加fiber皮, 咁就唔會因為包得唔好而漏水啦

回覆 9# apache-s

自己發左貼都唔記得左冇左回事tim,sor

多謝幫忙,我決定唔換偏心管了

想問一下,我自己扭偏心管個時唔記得左扭出左幾多,大概扭左1-2圈睇到係條水喉轉就停左手
扭番埋去個時我扭到裝到個龍頭就算,咁會唔會話驚我扭唔實入面漏水我出面睇唔到架?