屋企個洗手盆。。。唉 〔更新下集〕

個洗手盆係嗰種掛牆,下便再加條柱遮醜0個種

話說手把斷左 (入便咬住陶瓷芯嗰部份),而家被人搞到用混合膠封住左,水都開唔到,之後佢拆哂佢的傑作,變返原本咁

今晚拆左個柱出黎開眼界

1. 曲尺制扭唔實,而家有點劃牙
2. 氣隔千瘡百孔,全是混合膠,而家都唔知點扭開好,而且拆柱時移位,D 混合膠合失效,漏水中
3. 佢用好以掛牆風扇嗰種鐵片掛住個洗手盆,生哂鏽
4. 去水位都花哂,而且係以前嗰種拉提式,而家好難配得返個支持拉提式的

所以而家想
1. 換曲尺 不過好驚會漏水
2. 換氣隔,可能要用鑽鑽爆哂D 混合膠先
3. 換去水,換做新式
4. 換水制,原意
5. 換新掛勾 ,但邊度買 ??

但問題多多
1. 原本D 桐油渣點剷除佢?用砂紙?會唔會連洗手盆都磨爆?
2. 條柱基本上只係虛設,連膠塞都甩左出黎,靠只靠原本的玻璃膠痴住面盆,應該點解決好?唔裝,只用玻璃膠封左個鑽口好?其實最後先裝佢都唔知點上鏍絲
3. 氣隔到牆0個段係咪就咁插入去就算 ?使唔使隊入D 或者落膠 ?
4. 我係咪應該連面盆都換埋最好。。。

請各師兄幫手解答

唉,不解釋

生鏽的鐵架

唔拆盆應該拆不了

桐油灰渣

連接口位都被封了混合膠

膠塞己鬆,莫論防水層

用左 2 個鐘,總算第一部完成

圖就冇乜

但第一部就要換曲尺制(角閥,9.8一隻,19.7一雙),
事關要閂大制,拿拿臨就換左佢

不過知佢有冇漏水
入牆喉太入(因為有瓷磚),結果曲尺制都唔可以扭咁入(雖然扭得入唔入同會唔會漏水冇必然關係)
就算有漏水,都可能會漏左磚同牆之間

但曲尺制係陶瓷芯,希望佢耐用D

然後就要拆氣隔,開始冇手拎相機
用鏍絲批同士巴拿鑿開D 混合膠,但都扭唔開,
但發覺成件野係鬆的,所以成舊野可以托出黎,

一反轉佢,D 污水全部由返條u 喉流返出黎,重有頭髮渣,好臭,條褲都中招,所以托出黎時,再記得放哂D 水先

然後,就要拆哂上便既龍頭同去水
龍頭生前應該是類似這款

六角柱用闊口鉗就扭得開,但塊月亮型墊片就生哂鏽,唯有用暴力破壞
咁就可以拆出黎

去水就類似這款 (但去水喉好似短啲)

支提拉桿固定口就已經冇哂紋,手扭唔開,就用闊口鉗夾硬夾開佢
但係去水器上下部份個鏍口已經生哂銹,扭開時會一齊轉,幸口佢係有溢水口,最初插支細鏍絲批入去,彎左,換支大既,用支士巴拿敲個拉杆口,總於開到。
咁就得返個盆,拎佢去洗,用上界刀剷玻璃膠,潔X亮省盆面/底,都好花力同時間先乾淨
洗完後,記得要上面向上方式,等D 水由溢水口度流返出黎,
流乾就裝去水
(連氣隔26.9),可以更平,但送唔設,結果要買多套

去水溢水口最好就對準面盆既溢水口,然後扭實佢就得,但因為冇大喉鉗關係,所以盡上實算,並喺面盆下方個接口位上唧少少玻璃膠,以方將來矽膠圈老化,完成

然後就係龍頭,

(全銅,連水管66)

跟佢個教學會出事的,事關兩條喉係穿唔過固定圈的,要將個龍頭裝好先好上管,但都因為冇喉鉗關係,盡量上實就算了。

咁就可以托返佢上架,將龍頭接上曲尺制,裝上膠圈,就可以扭實佢

原來新喉同舊喉接口 尺寸唔同,要買新龍頭要留意,可能要用舊喉,甚至要換埋曲尺制

然後裝去水管,跟住教學裝就係了,但問題就來了,牆去水喉太淺,插唔哂入去,唯有鋸短佢,鋸個斜口,插入去,周圍封上玻璃膠

再喺面盆同牆上玻璃膠

然後等乾

3 小時後就開水喉,冇水噴出黎,諗住收工

點知去水漏水,原來被人玩完冇扭返實,扭返實,裝返去水,搞掂
放多晚睇下有冇漏水

今早,好似有幾滴,但唔肯定係水盆原本有水定真係漏水,遲D 先算
裝返條柱,有虛位,搵兩塊紙皮,用膠紙包到實一實,墊柱底,剛剛好,上面痴玻璃膠,
完工

買左D 乜
1. 龍頭 + 軟水管 66人仔
2. 去水 + 隔氣 26.9人仔
3. 曲尺制 X 2 19.6人仔
4. 玻璃膠+槍 +界刀 45 HKD
5. 水喉膠布 2 HKD (原來屋企有 +有送,不過算吧啦)
6. 運費: 36人仔

加埋 2 舊多D
不過重有一set 等緊落黎,剛剛去到東莞
嗰度全部先係 104人仔
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

個洗手盆係嗰種掛牆,下便再加條柱遮醜0個種

話說手把斷左 (入便咬住陶瓷芯嗰部份),而家被人搞到用混 ...
lawrencelau1 發表於 2015-5-19 22:12

你最好影張相上來比大家睇下先..
在有無其它C兄幫忙!

你最好影張相上來比大家睇下先..
在有無其它C兄幫忙!
philips2001 發表於 2015-5-19 22:43

圖己上,只有唉

回覆 1# lawrencelau1

睇完啲圖,真係同聲一"唉"。

如果你無乜做過水喉潔具經驗,不如比人成套換過仲好。

你這種掛式面盆要用番這種掛座,換個新既就可以用好耐。油灰用力鏟下就清到。但ab膠就真係無腦。真正叫師傅既就唔會用ab 膠補漏(修面盆裂痕就例外),搞到咁靚樣叫下手見到都覺得煩。

知唔知一個普通掛牆既洗手盆 (唔使花巧)巿價幾錢 ?
要50CM 闊,40CM或以上 長 ?

你這種掛式面盆要用番這種掛座,換個新既就可以用好耐。油灰用力鏟下就清到。但ab膠就真係無腦。真正叫師傅 ...
leokg21 發表於 2015-5-19 23:20

五金鋪配唔配到? 其實係咪大部份都係咁裝?

不過我更怕拆出黎時會壓爆 個瓷盆

回覆  lawrencelau1

睇完啲圖,真係同聲一"唉"。

如果你無乜做過水喉潔具經驗,不如比人成套換過仲好。 ...
高登阿伯 發表於 2015-5-19 23:14

唔算冇,廚房個龍頭是我換的
所以先怕曲尺漏水

成套換過仲好

成套換過仲好 x 2

回覆 7# lawrencelau1

面盆掛碼係大d既五金鋪就有,水電舖都會有。