新買吸塵機有異味,係咪有問題?

新買吸塵機
吸塵時排氣處噴出空氣有難聞氣味,請問係咪正常?
係咪filter差所以咁?定係壞應該換?

另外佢無長軟筒同圓毛刷,吸唔到櫃底窿位,同吸桌面D塵
唔知邊度可搵第三方配黎用?
但要搵啱size,有無可能?
謝謝

我用美的呢款,有無人都有類似問題?

有異味好可能隔塵濕了水,發霉臭

有異味好可能隔塵濕了水,發霉臭
pppp41 發表於 2015-5-21 22:15

用咗幾日,咁快就濕水?
同天氣潮濕有無關?

回覆 1# tactful
請問你聞到的異味,是發霉味,還是臭膠味,或是燒燶味?

回覆  tactful
請問你聞到的異味,是發霉味,還是臭膠味,或是燒燶味?
likuen 發表於 2015-5-21 22:35

唔係發霉或燒燶味

係有陣膠膠地既味,唔係臭,但就難聞

唔係發霉或燒燶味

係有陣膠膠地既味,唔係臭,但就難聞
tactful 發表於 2015-5-21 23:01

你估空氣清新機咩....吸塵機運作總會有味嘅

裏面個麼打有碳擦....擦出火花就已經有陣味

回覆 6# tactful
師兄,我都用過二隻牌子的手提吸麈機,就冇話有好難聞的味道,可唔可以打去維修中心問一下,是否正常?太膠味我個人覺得對健康唔係咁好。

你估空氣清新機咩....吸塵機運作總會有味嘅

裏面個麼打有碳擦....擦出火花就已經有陣味 ...
imax 發表於 2015-5-21 23:18

陣味比我舊果部(用咗好多年, 唔同牌子)大好多
如果我坐係廳,有人係廳吸塵,我會聞到個廳成陣異味,吸完要開大隻窗散約一分鐘
我用舊果部吸塵,唔多覺有異味,就算我坐係廳,有人吸塵我都無問題
依家吸塵我要即刻彈開

回覆  tactful
師兄,我都用過二隻牌子的手提吸麈機,就冇話有好難聞的味道,可唔可以打去維修中心問一下 ...
likuen 發表於 2015-5-22 00:32

係幾難聞,依家吸塵我要彈開去另一間房
你聞佢噴出黎既熱風,會唔會閒到一陣膠膠地既味?
吸完塵要開大隻窗散一散佢陣味?

我新買,舖頭話七天內可以換個部
我想知係咪正常,諗緊換唔換