[操作疑難] 層板個鑽孔鬆左,應該點修補?

個層架係鑽左上非主力牆,用左大約一年,一邊羅絲鬆左,層板成日向出斜左.請問有無野可以補救?

宜家情況,洞口好似擴大左

之前係用呢隻膠"質",一吋長

洞唔知幾深,唔係我鑽
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

個層架係鑽左上非主力牆,用左大約一年,一邊羅絲鬆左,層板成日向出斜左.請問有無野可以補救? ...
無相王 發表於 2015-5-23 21:18

呢種情況,可大可小!!

請上載圖片,以供參考

同上 ............. 請上圖
又唔清楚鑽孔幾深, 又唔知咩類型 .............

沒圖只能靠估齋吹

拆出螺絲和膠塞,孔再鑽深,再打膠塞,用大一號的螺絲收緊 

拆層架出來,鑽深個孔到2或3寸,換過膠塞及螺絲(例如綠膠塞配#12螺絲,螺絲長度=孔深+層架厚度),順便搞埋另一邊

相睇唔清,個層架似乎好似姨媽家私嘅膠架,係膠架就要留意層架夠唔夠力

拆層架出來,鑽深個孔到2或3寸,換過膠塞及螺絲(例如綠膠塞配#12螺絲,螺絲長度=孔深+層架厚度),順便搞 ...
digiman 發表於 2015-5-24 00:42

係大姨媽膠架.好大工程基本上係重做一次

都係再鑽深 D.....
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

回覆 1# 無相王

請問幅牆有幾厚 .................................. ?

回覆  無相王

請問幅牆有幾厚 .................................. ?
TakTak 發表於 2015-5-24 03:11

大慨8CM

回覆 5# digiman

唔使3寸,2寸已經好夠造lu