[操作疑難] 用完烙鐵之後全屋跳制

話說小弟係淘寶買左個烙鐵想自己DIY 下 LED燈
事當我用完烙鐵,關左電源之後 幾分鐘內就跳制了
我重新啪返個總制之後又斷左 但過一段時間之後再開就無事啦
我試過換另一個電插位 同樣重覆以上情況

個烙鐵40W 係TB 高銷量既
因為初來報告唔知規舉,如果有師兄想知道詳情我再POST LINK

我個人愚見 會唔會因為高用電之後 電壓不穩之後跳制 但穩定之後就OK返

如事者係未了解到發生咩問題之前唔敢貿貿然再動工
唯有先上請教下各位師兄

關咗電源幾分鐘才跳制,就唔會係疑凶。

關咗電源幾分鐘才跳制,就唔會係疑凶。
LKF 發表於 2015-5-25 12:38

我當初都係咁諗
但我再用烙鐵之後 發生同樣情況
只能夠推算佢有關係 但可能比較間接

係咪用拖板

係咪用拖板
wach2 發表於 2015-5-25 13:34

第一次係用拖板 而第二次就係改用接牆插座

改用接牆插座其它電器唔跳
如果個烙鐵有問題1插會即跳

跳乜掣先 ?

MCB 定水氣掣 ?

我個人愚見 會唔會因為高用電之後 電壓不穩之後跳制
NEWWA 發表於 2015-5-25 11:20

40 Watt 何來係高用電呢?

個烙鐵40W 係TB 高銷量既
NEWWA 發表於 2015-5-25 11:20

去鴨寮街買支正貨 Goot 或 Hakko 的 40W 普通烙鐵都只係少過一百蚊。
我支 Goot 用左 20+ 年還好好。

40W肯定唔算用電量高,你首先要斷定是烙鐵問題吧,像是你插烙鐵和唔插烙鐵各試一次,若果唔插無事,再把烙鐵一插便有事那才明顯是烙鐵出事了
若果是烙鐵事,我猜吧,部份烙鐵用的是220V發熱管,入面的絕緣做不好,那就可能真的短路了,在不接電的情況下用他錶接火和零線,再搖一下支烙鐵看看阻值會不會改變吧