[操作疑難] 星盆下去水位漏水

紅圈位置漏水

打開就係咁

我懷疑裝錯左引致漏水,唔知係咪呢? 求救
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

條喉太粗冇插入黑膠圈?

圖2個膠圈正常係套係水管位,擰緊會壓住隔氣樽

唔知係咪角度問題, 圖1好似擰得唔多正咁

個黑環應該有 3 種粗度俾你揀,揀個啱size 既
先套圈去左邊條喉,然後先套個隔氣入去,再將外環鎖上

圖2個膠圈正常係套係水管位,擰緊會壓住隔氣樽
digiman 發表於 2015-5-25 19:49

我見網上教學都係應該圖2個膠圈應該套係另一邊的管口,但係個膠圈總係好似細小小套唔實. 係咪咁樣係正常呢?

回覆 6# hkocx

新買嘅樽形隔氣應該有兩套膠圈,膠圈內直外斜邊,你睇吓有冇可以啱套入條喉

回覆  hkocx

新買嘅樽形隔氣應該有兩套膠圈,膠圈內直外斜邊,你睇吓有冇可以啱套入條喉 ...
digiman 發表於 2015-5-25 21:34

兩套膠圈?個黑色膠圈係內細外大,但好似差少少才套到個喉。 呢d 圈應該點買才岩?

我見網上教學都係應該圖2個膠圈應該套係另一邊的管口,但係個膠圈總係好似細小小套唔實. 係咪咁樣係正常呢 ...
hkocx 發表於 2015-5-25 21:11

先搞清你個安裝方法係咪上圖咁先 ....

然後再睇你個膠圈啱唔啱size (應該係要緊貼, 有點緊, 俾少少力先扣到上喉(1))

兩套膠圈?個黑色膠圈係內細外大,但好似差少少才套到個喉。 呢d 圈應該點買才岩? ...
hkocx 發表於 2015-5-26 15:05

類似咁樣嘅,如差少少可格硬套入條喉到