更換拖板電線問題

小妹公司有個拖板奇勝牌五位,原本條線唔夠長,所以我換左條長d既線,

原裝條拖板電線個三色末端有夾銅片,我換就無夾

問題係當我插電腦主機個電源線(未換過一路用緊)去第三個位,電腦係拎唔到電,插近拖板電源線第二個位,電腦只能著一下燈又熄左,插最近拖板電源線第一個位,電腦就可正常使用,

咁第二位或第三個位插左mon又無事喎,用到

想問係唔係我拖板電源線換得唔好?電源唔夠供第二之後的制位?

我想用呢個拖板插2組電腦連主機

係咪買d銅片夾返三色線頭會好d呢?

小妹公司有個拖板奇勝牌五位,原本條線唔夠長,所以我換左條長d既線,
chi333 發表於 2015-5-30 18:21

係我的話就首先停止使用該拖板。
你個問題可能係同你條新電線有關,但也可能係同你的手工有關。
另一可能係個奇勝拖板內的銅片變形導致接觸不良。
我會原全拆散個拖板檢查。確定無問題才再用。

注意唔少火警都係同拖板有關的。

係我的話就首先停止使用該拖板。
你個問題可能係同你條新電線有關,但也可能係同你的手工有關。
另一可能 ...
BEpsilon 發表於 2015-5-30 18:35

諗下諗下,頭先只係關左電腦同mon,好似唔記得熄拖板,會唔會好危?要星期一先有人喎

會唔會好危
chi333 發表於 2015-5-30 18:46

個答案在只有神知道的世界。

諗下諗下,頭先只係關左電腦同mon,好似唔記得熄拖板,會唔會好危?要星期一先有人喎 ...
chi333 發表於 2015-5-30 18:46

唔使驚, 拖板無負載係無危險.

幾屎嘅拖板, 除非內部有野短路, 跳掣前零點幾秒就著火, 否則無電流係唔會發熱/著火的.

絕大部份拖板著火, 都係有負載, 接觸阻抗高, 發熱...............

你個case, 似係插座銅片接觸不良, 乜牌子? post 上來睇下.
拖板如使用>5A, 除電線內阻低(夠粗)外, 線頭最好打米仔, 咁先至安全.

原裝條拖板電線個三色末端有夾銅片 ...
chi333 發表於 2015-5-30 18:21

你係咪由夾接改成焊接? 但焊到虛焊?

奇勝拖板係唔洗焊,好似插頭咁直接扭羅c咬線

幾屎嘅拖板, 除非內部有野短路, 跳掣前零點幾秒就著火, 否則無電流係唔會 ...
jwong852 發表於 2015-5-30 19:55

米仔個樣係點樣?

幾屎嘅拖板, 除非內部有野短路, 跳掣前零點幾秒就著火, 否則無電流係唔會 ...
jwong852 發表於 2015-5-30 19:55

我啲電線上埋錫先扭螺絲喎,好唔好㗎!

回覆 1# chi333

如果你接線冇錯及冇問題!
好可能係個插頭的銅位有長/短!
(插mon冇事推算)
估啫!

家中用奇勝拖板,
插電視、8仔機頂盒及電話火牛,
8仔電線插頭要加個轉插先用到。
(三腳插三腳)